Κατηγορίες
Basket Corner IN THE SPOTLIGHT

Περικλής Κουρουπάκης στο mirrorsports.gr: “Μ’αρέσει να δουλεύω, ιδανική επιλογή ο Προμηθέας”

Τι είπε για το φετινό στόχο του Προμηθέα στην Α1, για τον ΟΑΧ και τον ΑΟΚ Χανιά…

Μπορεί ο Περικλής Κουρουπάκης να είναι μόλις 18 ετών, ωστόσο αυτό δεν τον αποτρέπει να είναι μια εξαιρετικά συνειδητοποιημένη προσωπικότητα και κυρίως, μετριοπαθής. Συνδυασμός που, συνήθως, οδηγεί και στην επιτυχία.

Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί του για αρκετή ώρα και να εξαγάγουμε τα συμπεράσματά μας, σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στο mirrorsports.gr. Η συνέντευξη παραχωρήθηκε μια ώρα μετά την πρώτη προπόνηση της ομάδας του και μερικές ώρες μετά την υπογραφή του πρώτου επαγγελματικού του συμβολαίου…

Αναφέρθηκε σε όλα: Προμηθέας, Α1, Εθνική, Πάτρα, ζωή, ΟΑΧ, ΑΟΚ, Κεσαπίδη, Σταυρόπουλο, Γιατρά…


Αξίζει να τη διαβάσει κανείς, κυρίως για να διαπιστώσει ότι αυτός ο “νεανίας” έχει μέλλον μπροστά του, λόγω, κυρίως, νοοτροπίας….

Συνέντευξη: Βασίλης Φουντουλάκης

Πώς νιώθεις για το γεγονός ότι υπέγραψες επαγγελματικό συμβόλαιο στην Α1 και πόσο ανεβάζει τις δικές σου υποχρεώσεις;

Είναι πολύ ωραίο συναίσθημα. Ένας αθλητής για να καταφέρει να είναι επαγγελματίας, πρέπει να είναι σωστός ο τρόπος ζωής του. Αυτός ο τρόπος ζωής του τον αντικατοπτρίζει. Πρέπει ο αθλητής να είναι πιστός σε πολλά θέματα όπως διατροφή, ώρα που θα πρέπει να κοιμάται και να έχει γενικά σωστή νοοτροπία.

“O κ. Γιατράς είναι “ντόμπρος” άνθρωπος…”

Άρα ήσουν συνειδητοποιημένος όταν πήγες στην Πάτρα…

Όταν έφυγα για την Πάτρα ήξερα ότι πρέπει να δουλέψω. Παράλληλα, δεν ήθελα να αφήσω και τα μαθήματα μου. Στην αρχή ήταν δύσκολα τα πράγματα. Έπρεπε να προσαρμοστώ και να έχω το μυαλό μου μέσα στο κεφάλι μου.

Ο προπονητής σου ο κ. Γιατράς πιστεύεις ότι θα σου δώσει ευκαιρίες, τηρουμένων αναλογιών, για να πάρεις στην Α1 τον χρόνο που δικαιούσαι;

Πιστεύω ότι και από πέρυσι μου έδωσε ευκαιρίες. Είναι “ντόμπρος” χαρακτήρας. Δεν είναι άνθρωπος που θα σε αδικήσει. Καταρχάς είναι πρώτα άνθρωπος και μετά προπονητής. Μετράει πολύ αυτό στις σχέσεις του προπονητή με τους παίκτες. Πρέπει να υπάρχει “χημεία”. Μέσα στο γήπεδο είναι ο εαυτός του.

“Εφικτός στόχος ο τίτλος”

Ποιος είναι ο φετινός στόχος του Προμηθέα;

Η ομάδα έχει ένα “πρότζεκτ”, να εντάξει νέα παιδιά στην ανδρική ομάδα, δουλεύουμε επίσης ακόμα και για τον τίτλο στην Α1. Η ομάδα πηγαίνει συνέχεια μπροστά. Πιστεύω ότι ο τίτλος μπορεί να μπει ως στόχος, από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο και ο Ολυμπιακός στην Α2, χωρίς να υποτιμώ τους υπόλοιπους.

Για τη 2η θέση που κατέκτησες φέτος με τον Προμηθέα στο Πανελλήνιο εφηβικό πρωτάθλημα;

Θα μπορούσαμε να βγούμε και πρωταθλητές. Δεν τα καταφέραμε, λόγω συγκυριών που δεν μας βοήθησαν. Ήταν και η κόπωση. Βέβαια δεν αποτελούν δικαιολογίες αυτά. Θα πρέπει όμως και εμείς να ελέγχουμε μυαλό και σώμα, δεν πειράζει. Του χρόνου θα παλέψουν τα παιδιά που θα παίξουν για τον τίτλο…

Ποια σημεία του παιχνιδιού σου θεωρείς ότι πρέπει να βελτιώσεις;

Πιστεύω όλα. Και σωματικά και στην άμυνα και στην επίθεση σε κάποια κομμάτια, ακόμα καισ τη συγκέντρωσή μου. Όλα παίζουν ρόλο στο μπάσκετ. Πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος να ανταπεξέλθεις και στην προπόνηση και στον αγώνα. Όλα εξαρτώνται βέβαια από τον τρόπο ζωής που κάνεις. Αυτό που λέγαμε και πριν…

“Έφυγα τον σωστό χρόνο από τα Χανιά και στη σωστή ομάδα”

Για τον στόχο της Εθνικής ομάδας;

Το να παίξεις κάποια στιγμή στην Εθνική ομάδα, το πετυχαίνει κάθε αθλητής με τη δουλειά του και την αφοσίωσή του στο άθλημα… Είναι η μεγαλύτερη τιμή για κάθε αθλητή να φορά το “εθνόσημο” και να την εκπροσωπεί.

Όταν πήρες την απόφαση να φύγεις από τα Χανιά για να πας στην Πάτρα, στα 16 σου, ήταν η καλύτερη επιλογή ή υπήρχαν και άλλες εξίσου καλές;

Θεωρώ ότι ήταν άριστη επιλογή και ηλικιακά και ότι έγινε στο σωστό “τάιμινγκ”. Ίσως και να άργησα λίγο… Αποδείχθηκε ότι ήταν σωστή επιλογή.

Ο Ο.Α. Χανίων στον οποίο αγωνιζόσουν πριν πας στην Πάτρα σου έδωσε θεωρείς, τις απαιτούμενες βάσεις, σε όλα τα επίπεδα, για να κάνεις το “άλμα” στην καριέρα σου;

Πιστεύω ότι με βοήθησαν πολύ και ειδικά οι προπονητές μου ο Λευτέρης Θεοδωράκης, ο Μιχάλης Κατσικτζόγλου και η Φρόσω Δημητρουλάκη και ειδικά οι συμπαίκτες μου. Ήταν πολύ καλό για μένα γιατί ήμουν σε μια ομάδα που ήταν “οικογένεια”. Αποδείχτηκε εξάλλου γιατί πήραμε τον τίτλο στα Χανιά, πήγαμε F4 Κρήτης κάτι που ο ΟΑΧ είχε δεκαετίες να πετύχει.

“Παράδειγμα προς μίμηση ο Γλυνιαδάκης”

Για τον ΑΟΚ Χανιά θέλω ένα σχόλιο που έχει προπονητή τον Ανδρέα Κεσαπίδη και γυμναστή τον Παναγιώτη Σταυρόπουλο…

Και οι δύο είναι καλοί άνθρωποι στην προσωπική τους ζωή και επαγγελματίες και αυτό μετράει στην εποχή μας. Το ότι ξεχωρίζουν αυτά τα δύο πράγματα είναι πολύ σημαντικό, ειδικά στην εποχή μας. Ο ΑΟΚ Χανιά έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια και θέλω να πιστεύω ότι κάποτε θα παίξει ακόμα και στην Α1.

Είναι για σένα πρότυπο ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης; Τον αναφέρω και λόγω ύψους και λόγω του ότι είναι ο πιο επιτυχημένος, μπασκετικά, Χανιώτης καλαθοσφαιριστής…

Άσχετα από την εξαιρετική του πορεία ως παίκτης και σαν νοοτροπία, το ότι δούλεψε δηλαδή πολύ και επειδή αφοσιώθηκε στο άθλημα είναι παράδειγμα για όλα τα παιδιά. Είναι παράδειγμα για την εποχή μας, γιατί δούλεψε σκληρά για να πετύχει ό,τι πέτυχε.