Κατηγορίες
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ποια περιοχή στην Ελλάδα απειλείται με σεισμό 6,2 ρίχτερ!

Ρήγμα έντεκα χιλιομέτρων απειλεί την Λάρισα με 6,2 Ρίχτερ – Περνάει μέσα από την πόλη

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας, ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθανάσιος Γκανάς για το ύψος των πολυκατοικιών στη Λάρισα με αφορμή την ύπαρξη ενός ρήγματος 11 χιλιομέτρων που διατρέχει την πόλη.

«Στη Λάρισα ξέρουμε ότι υπάρχει ένα ρήγμα που περνάει μέσα από την πόλη, το οποίο το έχουμε χαρτογραφήσει και έχει ένα μήκος τουλάχιστον 11 χιλιομέτρων, που σημαίνει ότι μπορεί να δώσει ένα σεισμό πάνω από 6 ρίχτερ, μπορεί και 6,2 ρίχτερ. Κοντά στη Λάρισα υπάρχουν κι άλλα ρήγματα που συνεχίζουν ανατολικά προς Πλατύκαμπο και βόρεια προς τη Γυρτώνη και βορειότερα προς τη Ροδιά, τα οποία θέλουν προσοχή», εξήγησε ο κ. Γκανάς, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά με το ρήγμα της Λάρισας, το οποίο έχει χαρτογραφηθεί μεν, αλλά θα πρέπει να βρεθούν δεδομένα για το πότε έχει γίνει ο τελευταίος σεισμός.

«Μπορεί να έχει γίνει πριν από 2.000 χρόνια που αυτό σημαίνει ότι το ρήγμα βρίσκεται στο τέλος του κύκλου και άρα είναι ώριμο ή μπορεί να έχει γίνει και νωρίτερα γιατί δεν υπάρχουν ιστορικά δεδομένα. Οπότε δεν έχουμε δεδομένα για να χαρακτηρίσουμε πόσο επικίνδυνο είναι το συγκεκριμένο ρήγμα. Το ίδιο πράγμα ισχύσει και για τα ρήγματα που είναι ανατολικότερα προς τον Πλατύκαμπο και βορειότερα, όπως στο Ασμάκι και στο Ελευθέριο. Χρειάζεται να γίνει περαιτέρω δουλειά στο πεδίο για να μπορέσουμε να τα χαρακτηρίσουμε για την επικινδυνότητα τους».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ωστόσο ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν να δίνονται άδειες από τις αρμόδιες αρχές για δεκαόροφες οικοδομές. «Το θεωρώ εγκληματικό όχι μόνο για τη Λάρισα, αλλά και για τον Βόλο και όλες τις Θεσσαλικές πόλεις. Οι δικές μας οι πόλεις, είναι χτισμένες πάνω σε ρήγματα ή κοντά σε αυτά και θα πρέπει να υπάρχουν σχέδια διαφυγής και εκκένωσης. Δεν μπορούν να στοιβάζονται πολυόροφες οικοδομές μέσα σε γειτονικά οικοδομικά τετράγωνα. Είναι μεγάλο λάθος αυτό και πρέπει να σταματήσει. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *