Κατηγορίες
"ΤΕΤ Α ΤΕΤ" ΜΕ ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΥΕΞΙΑΣ

Γνωρίζοντας την τέχνη του Pole dancing – Τι λέει Χανιώτισσα δασκάλα (Pics+Vid)

Το pole dancing τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται αρκετά δημοφιλές και να κερδίζει ολοένα και περισσότερους οπαδούς.

Για πολλούς είναι συνδεδεμένο με τα strip shows ωστόσο η πραγματικότητα απέχει πολύ από αυτό που έχουν κάποιοι στο μυαλό τους. Το pole dancing, ο λεγόμενος αισθησιακός χορός, πλέον αναγνωρίζεται επίσημα και ως άθλημα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Pole Dancing να διοργανώνει κάθε χρόνο αγώνες όπου συμμετέχουν καταξιωμένοι αθλητές (άνδρες και γυναίκες) από όλο τον κόσμο. Γίνεται επίσης προσπάθεια το pole dancing να ενταχθεί στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Το mirrorsports.gr σήμερα συζητά με τη Θεοδώρα Τεπερίδου η οποία είναι δασκάλα pole dancing στα Χανιά.

Η Θεοδώρα αναλύει όλα όσα κρύβονται πίσω από το παρεξηγημένο αυτό άθλημα.

Πάμε να μάθουμε τα πάντα για το pole dancing.

Συνέντευξη: Μαρία Κλουβιδάκη

Θεοδώρα πόσα χρόνια ασχολείσαι με το pole dancing;

«Ασχολούμαι εδώ και επτά χρόνια. Για χρόνια ήμουν personal trainer και στη συνέχεια αποφάσισα ότι θέλω να κάνω pole dancing. Ήθελα να μάθω pole πολλά χρόνια αλλά δεν έβρισκα σχολή στα Χανιά. Μου άρεσε να χορεύω οπότε θεωρούσα ότι το pole είναι ιδανικό αφού συνδυάζει την εκγύμναση με τον χορό. Στη συνέχεια όταν άνοιξε μία εδώ πήγα και ενθουσιάστηκα κατευθείαν. Μέχρι τότε δεν είχα γνώριζα κανέναν που να ασχολείται με το pole οπότε ήταν κάτι καινούριο και κυρίως μία πρόκληση για μένα. Ωστόσο, ήταν πιο δύσκολο από όσο το φανταζόμουν και στην αρχή είχα απογοητευτεί. Στη συνέχεια αγόρασα στύλο για το σπίτι και άρχισα να δουλεύω μόνη μου οπότε άρχισα να βελτιώνομαι. Στο pole dancing είναι λάθος να περιμένεις να δεις άμεσα αποτελέσματα, είναι κάτι που το χτίζεις μέρα με τη μέρα εφόσον δυναμώνεις μυϊκά. Έπειτα, αποφάσισα ότι ήθελα να εξελιχθώ περισσότερο πάνω στο pole οπότε παρακολούθησα μία σχολή στην Αγγλία και όταν επέστρεψα με το πτυχίο μου, άρχισα σιγά σιγά να κάνω μαθήματα σε φίλες».

Το pole dancing είναι ένα δύσκολο;

«Το pole dancing δεν είναι μόνο άθλημα είναι και χορός. Συνδυάζει τη μυϊκή ενδυνάμωση με τη διασκέδαση αφού γυμνάζεις το σώμα σου μέσω του χορού πάνω στον στύλο. Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε. Απαιτεί αρκετή συγκέντρωση και ο ασκούμενος πρέπει να έχει ισχυρή θέληση. Απευθύνεται σε όλους άνδρες γυναίκες και παιδιά, ανεξαρτήτως σωματικού βάρους ή ηλικίας. Ωστόσο, η εξέλιξη που έχει κανείς στο pole είναι διαφορετική και σχετίζεται με το πόσο έχει δουλέψει με το σώμα του γενικά. Λογικό είναι ότι κάποιος που έχει αρκετά γυμνασμένο αλλά και ευλύγιστο σώμα μπορεί να δει πιο άμεσα αποτελέσματα. Αυτό που λέω πάντα στους μαθητές μου είναι ότι αν δεν αγαπούν το pole δε θα μπορέσουν να προχωρήσουν. Χρειάζεται αρκετό πείσμα και υπομονή για να χτίσεις την πρόοδο σου. Όσο δυναμώνει το σώμα σου τόσο τα  καλύτερα τα πηγαίνεις για αυτό και είναι απαραίτητες οι έξτρα ασκήσεις ενδυνάμωσης».

Το pole dancing απευθύνεται μόνο σε γυναίκες ή και σε άνδρες;

«Δεν είναι τυχαίο που οι καλύτεροι αθλητές στο pole είναι άνδρες. Ειδικά στη Ρωσία υπάρχουν πολλοί άνδρες pole dancers. Οι άνδρες έχουν απίστευτη δύναμη και βγάζουν πολλά τρικς εύκολα την ίδια στιγμή που μία γυναίκα μπορεί να χρειασθεί αρκετό καιρό για να τα πετύχει. Στα Χανιά έχουμε άνδρες που κάνουν pole και είμαι περήφανη που έχει αρχίσει και φεύγει το ταμπού για το pole. Το pole δεν είναι strip show είναι χορός, είναι άθλημα, είναι τρόπος έκφρασης. Επίσης, είναι για όλες τις ηλικίες αφού παιδάκια ξεκινούν ήδη από τα 5 τους χρόνια το pole dancing».

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το pole σε σύγκριση με άλλα αθλήματα και είδη χορού;

Το pole μας γεμίζει αυτοπεποίθηση και το σημαντικότερο μας βοηθά να αποδεχτούμε τον εαυτό και το σώμα μας όπως είναι. Το να είσαι με το μαγιό πάνω σε έναν στύλο και να παρατηρείς τον εαυτό σου στον καθρέφτη σίγουρα σε βοηθά να μάθεις να αγαπάς την εικόνα σου. Όσο βελτιώνεσαι στο pole νιώθεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, φτιάχνεις τη στάση του σώματος σου, γίνεσαι πιο δυνατός και πιο ευλύγιστος. Επίσης είναι πολύ διασκεδαστικό, ακούς μουσική, χορεύεις και περνάς όμορφα. Για μένα όταν κάνεις pole πρέπει να είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος στη δική σου πρόοδο και εξέλιξη. Δεν πρέπει να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους γιατί το κάθε σώμα είναι μοναδικό».

Πέρα από το pole dancing ασχολείσαι και με το exotic και το aerial hoop, μίλησε μας για όλα αυτά.

«Το exotic είναι κυρίως χορογραφία στον στύλο και στο πάτωμα. Ο σκοπός είναι εφόσον ισορροπείς σωστά στα παπούτσια (τα οποία μπορεί να είναι μέχρι 25 εκ.) να μπορείς να εκτελείς μία χορογραφία. Είναι κάτι αρκετά δύσκολο, αφού απαιτεί πολύ δύναμη ενώ πρέπει οι κινήσεις να είναι γρήγορες και ταυτόχρονα να αέρινες. Τα παπούτσια ζυγίζουν 1,5 κιλό άρα αυτό από μόνο του αυξάνει τη δυσκολία. Εκτελείς λοιπόν μία χορογραφία και προσπαθείς να μην στηρίζεσαι στα παπούτσια αλλά να τα κάνεις όλα στον αέρα! Το aerial hoop από την άλλη είναι πιο εύκολο αλλά περισσότερο επίπονο. Δεν θέλει ιδιαίτερες ικανότητες, αφού είναι από μόνο του εντυπωσιακό. Ωστόσο, όσο προχωράς πρέπει να δουλεύεις πολύ την ευλυγισία για να μπορείς να βγάζεις περισσότερα τρικς. Το γεγονός βέβαια ότι κάθεσαι πάνω σε ένα μεταλλικό στεφάνι είναι κάτι που κάνει την όλη διαδικασία αρκετά επίπονη».

Τι έχεις να πεις σε όλους εκείνους που συνδέουν το pole dancing με τα strip clubs;

«Θεωρώ ξεπερασμένη αυτή την αντίληψη. Όποιος τα πιστεύει όλα αυτά μπορεί να παρακολουθήσει ένα μάθημα pole dancing και θα δει πόσο κουραζόμαστε και πόση προσπάθεια καταβάλουμε για να βγάλουμε την κάθε προπόνηση. Ακόμα και σε γονείς που φέρνουν τα παιδιά τους πάντα τους προτρέπω να καθίσουν και να δουν από κοντά τι ακριβώς κάνουμε στο μάθημα, ώστε να αρχίζουν να απενεχοποιούν το pole».

Περιέγραψε μας μία προπόνηση του pole dancing

Ξεκινάμε με ένα πολύ καλό ζέσταμα. Δουλεύουμε αρκετά τους καρπούς και τα χέρια, κάνουμε κοιλιακούς, ασκήσεις ενδυνάμωσης και ασκήσεις ευλυγισίας. Στη συνέχεια είτε θα κάνουμε τρικς είτε θα ασχοληθούμε με κάποια χορογραφία. Ο στύλος μπορεί να είναι είτε στατικός είναι περιστρεφόμενος, οπότε δουλεύουμε  τις ανάλογες ασκήσεις και κινήσεις. Στο τέλος της προπόνησης εννοείται κάνουμε καλές διατάσεις, ειδικά στα χέρια που τα χρησιμοποιούμε περισσότερο».

Πάμε να δούμε τη Θεοδώρα επί το έργον!

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ LINK

Pole Dancing Χανιά 6 – YouTube

Pole Dancing Χανιά 5 – YouTube

Pole Dancing Χανιά 4 – YouTube

Pole Dancing Χανιά 3 – YouTube

Pole Dancing Χανιά 2 – YouTube

Pole Dancing Χανιά 1 – YouTube

mirrorsports.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *