Η απαγόρευση της ξυλορακέτας σε συγκεκριμένες παραλίες του Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και τα πρώτα 15 πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε όσους αψήφησαν την απαγόρευση χρήσης ξυλορακέτας στις παραλίες του Αγίου Νικολάου στο Καβούρι και τον όρμο Μαλτσινιώτη στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έφεραν την ξυλορακέτα στην πρώτη θέση της επικαιρότητας για αρνητικό λόγο.
Το παράδοξο είναι πως πριν λίγους μήνες η αγωνιστική ξυλορακέτας απέκτησε από τη Γ.Γ.Α. επίσημη αγωνιστική αναγνώριση. Τι λένε λοιπόν οι λάτρεις του αθλήματος για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών; Η ομοσπονδία Ε.Σ.Α.Ξ. που απέκτησε την αθλητική αναγνώριση από τη Γ.Γ.Α. και λειτουργεί υπό τη σκέπη της Ε.Φ.Ο.Α. (ομοσπονδία τένις) απαρακολουθεί το θέμα και σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Δ.Σ. Δημήτρη Τσίχλη έχει μία εντελώς ξεχωριστή προσέγγιση για το ζήτημα.
Θα μπορούσε να είναι εθνικό άθλημα
Κατ΄αρχήν συμφωνεί με τους περιορισμούς αλλά προτείνει εναλλακτικό πλάνο δράσης που θα περιλαμβάνει ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο αντιμετώπισης των αθλητικών χώρων ξυλορακέτας από τους εμπλεκόμενους Δήμους, το Λιμενικό και την Κτηματική Υπηρεσία
Όπως τονίζει ο Δημήτρης Τσίχλης με την ανάδειξη της ξυλορακέτας ως ένα καθαρά ελληνικό σπορ που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να γίνει και εθνικό άθλημα εφόσον καθοριστούν κανόνες αλλά και ειδικοί χώροι για να μπορούν οι πολίτες να παίζουν και να γνωρίσουν τα μυστικά ενός αθλήματος που είναι καθαρά ελληνική εφεύρεση αλλά ήδη παίζεται σε αρκετές χώρες του εξωτερικού.
Σαφέστατα ενοχλεί η άναρχη χρήση
«Σαφέστατα η άναρχη χρήση της ξυλορακέτας ενοχλεί. Δημιουργεί κινδύνους αλλά και ηχορύπανση. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Από αυτή τη διαπίστωση μέχρι να δαιμονοποιήσουμε την ξυλορακέτα υπάρχει μεγάλη απόσταση και εξηγούμαι: Η ξυλορακέτα είναι από τα ομορφότερα και πιο οικονομικά αθλήματα μαζικού αθλητισμού. Η ξυλορακέτα είναι επινόηση ελληνική και θα έπρεπε να είναι εθνικό σπορ στις παραλίες αλλά με οργανωμένο και σωστό τρόπο», λέει στο ethnos.gr ο Γενικός Γραμματέας της Ε.Σ.Α.Ξ. Δημήτρης Τσίχλης και προσθέτει:
Σε ένα παράλληλο σύμπαν…
«Στην Ελλάδα για όλα τα θέματα που δεν γνωρίζουμε ή δε θέλουμε να τα αντιμετωπίσουμε σε βάθος και με σοβαρότητα επιβάλουμε το περιβόητο κανόνα “πονάει χέρι, κόψει χέρι” ή βάζουμε μεγάλα πρόστιμα. Σε ένα παράλληλο σύμπαν η ξυλορακέτα στην Ελλάδα θα μπορούσε να ήταν ένα ωραίο αθλητικό προϊόν μαζικού αθλητισμού. Θα έπρεπε να είχε τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της που δεν θα ενοχλούσε κανέναν. Η πρόσβαση θα ήταν ασφαλής και θα μπορούσαν να παίζουν όσοι επιθυμούσαν να αθληθούν».
Η ξυλορακέτα καίγεται στην γραφειοκρατία
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τσίχλη ένας βασικός παράγοντας που δεν υπάρχει οργανωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η ελληνική γραφειοκρατία και η εμπλοκή πολλών φορέων «δεινοσαύρων» που έχουν αντικρουόμενες νομικές θέσεις και συμφέροντα: «Το να υπάρχουν ορισμένοι χώροι που θα οριοθετηθούν από τους Δήμους, το Λιμενικό και την Κτηματική Υπηρεσία σε συνεργασία με τους πολίτες είναι κάτι που στην Ελλάδα δε μπορεί να γίνει ακόμα. Η ξυλορακέτα μπορεί να παίζεται σε οργανωμένους χώρους. Χρειάζονται τέσσερις πάσαλοι και είναι δίχτυ ασφαλείας. Δυστυχώς αυτές οι υπηρεσίες δεν συμφωνούν ποτέ γιατί δεν αντιμετωπίζουν ποτέ το πρόβλημα με σοβαρότητα και ενιαία. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα αθλήματα. Για παράδειγμα παίζει κανείς μπιτς βόλεϊ μέσα στον κόσμο; Οχι, βέβαια. Το ίδιο πρέπει να ισχύει και για την ξυλορακέτα».
Θα έπρεπε να ήταν εξαγώγιμο αθλητικό προϊόν
Ο Γενικός Γραμματέας της ομοσπονδίας ξυλορακέτας ξεκαθαρίζει πως δεν πρέπει να ταυτίζουμε την αγωνιστική ξυλορακέτα με την ξυλορακέτα που παίζουν κάποιοι σε μία παραλία: «Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Η αγωνιστική ξυλορακέτα αυξάνει σταδιακά το κοινό της. Τα περίπου 10-15 σωματεία σε όλη την Ελλάδα έχουν τουλάχιστον 600 αθλητές και αθλήτριες. Οι αριθμοί αυτοί θα μπορούσαν να ήταν πολύ μεγαλύτεροι εάν η ξυλορακέτα αντιμετωπίζονταν ως ένα εθνικό σπορ μαζικού αθλητισμού και μάλιστα ως ένα εξαγώγιμο αθλητικό προϊόν με μεγάλες διοργανώσεις, χορηγούς, έπαθλα και αθλητικό τουρισμό. Μας έχουν ακολούθησε αρκετές χώρες στο εξωτερικό αλλά εμείς που ανακαλύψαμε την ξυλορακέτα την δαιμονοποιούμε και την ταυτίζουμε με τα πρόστιμα και την αντιμετωπίζουμε ως κάτι “κακό” ενώ στην πραγματικότητα θα έπρεπε να είναι εντελώς το αντίθετο».
Nικητές στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ξυλορακέτας 2022Nικητές στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ξυλορακέτας 2022
Μόνο ένα σημείο στην Αττική
Αυτή τη στιγμή στην Αττική ο μοναδικός σύλλογος αγωνιστικής ξυλορακέτας που έχει ειδικά διαμορφωμένο χώρο είναι στο Πόρτο Ράφτη ο (Α.Ε.ΠΟ.Ρ.): «Κάναμε μεγάλο αγώνα για να αποκτήσουμε αυτόν τον χώρο και ευχαριστούμε το Δήμο Μαρκοπούλου Μεσογαίας που που ήταν στο πλευρό μας. Σίγουρα θα έπρεπε να υπάρχει και ένας χώρος στη νοτιοδυτική πλευρά της Αττικής. Ευχαριστούμε και αυτούς που μας έχουν βοηθήσει για να αναδείξουμε την ξυλορακέτα και με αφορμή τα τελευταία αρνητικά γεγονότα είναι ευκαιρία να προβάλουμε αυτό τον όμορφο άθλημα αρκεί να έχουμε καλή θέληση και διάθεση να βρούμε κοινές λύσεις».
ethnos.gr