Κατηγορίες
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρόταση-«βόμβα» για γενικό lockdown στις 3 Ιανουαρίου!

Η έκθεση που θα σταλεί την Παρασκευή στον Πρωθυπουργό.

Τη βεβαιότητά του ότι η χώρα δεν θα αποφύγει το καθολικό lockdown εξαιτίας της δυναμικής που αναπτύσσει η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού εξέφρασε μέσω του Newpost ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος θα στείλει την Παρασκευή σχετική έκθεση προς το Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο ίδιος προτείνει καθολικό lockdown στις 3 Ιανουαρίου, καθώς αν αυτό γίνει αργότερα τα ημερήσια κρούσματα θα φθάσουν τις 6.000. Μέχρι την Πρωτοχρονιά η μετάλλαξη Όμικρον θα αντιπροσωπεύει άνω του 50% των κρουσμάτων στη χώρα μας, επισήμανε, διευκρινίζοντας ότι ήδη η αποκλιμάκωση στα κρούσματα και τις νοσηλείες που παρατηρήσαμε το τελευταίο διάστημα από χθες δείχνει τάσεις αντιστροφής. Όπως εκτίμησε, το πρόβλημα θα είναι σε πρώτη φάση μεγάλο στη Λάρισα, στα Χανιά, στη Σητεία και στην Αθήνα, κάτι που θα επιταχύνει την εξάπλωση της Όμικρον.

Κραυγή αγωνίας από τους ειδικούς

Για την αύξηση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στο ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής αλλά και της Κρήτης, μίλησε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης στον ΣΚΑΪ, λέγοντας ότι μετά από 3 εβδομάδες ύφεσης, η κατάσταση αντιστρέφεται.

«Η κατάσταση είναι μάλλον δυσάρεστη θα έλεγα, διότι η αύξηση που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες στην Αττική, προδιαγράφει ότι αυτή την εβδομάδα ενδεχομένως θα έχουμε σημαντική αύξηση», τόνισε ο κ. Θωμαΐδης. Ειδικά για την Αττική ανέφερε ότι εδώ και ένα μήνα περίπου το ιικό φορτίο είναι πολύ υψηλό, στα 40 με 50 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Προειδοποίησε ότι αναμένεται απότομη και δραματική αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα συμβεί στις αρχές Ιανουαρίου.

Το κλίμα από το Λονδίνο, πρόσθεσε, είναι ότι η αύξηση κρουσμάτων είναι πολύ μεγάλη αλλά η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι σημαντική κυρίως στους άνω των 60. Συνεπώς σύμφωνα με τον καθηγητή και η μετάλλαξη Όμικρον αφορά αυτή κυρίως την ηλικιακή ομάδα που πρέπει να σπεύσει να εμβολιαστεί και με την τρίτη δόση.

Μετάλλαξη Όμικρον: Εφιαλτικές προβλέψεις για ανεξέλεγκτη διασπορά στις γιορτές 

Η νέα μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού σαρώνει τον πλανήτη και αναπόφευκτα θα «χτυπήσει» και τη χώρα μας.

Ήδη δεκάδες κρούσματα έχουν βρεθεί σε πολλές περιφέρειες και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και μιλούν για ανεξέλγκτη διασπορά της «Ο» μέσα στις γιορτές.

Τα νούμερα τρομάζουν καθώς «δίνουν» χιλιάδες κρούσματα και προβλέπουν εκατόμβη νεκρών.

Νίκος Τζανάκης – Τα Φώτα μπορεί να έχουμε 3.500 κρούσματα της Όμικρον

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, αν παρατηρηθεί αύξηση ή σταθεροποίηση κρουσμάτων, χωρίς να πέφτουν περαιτέρω, τότε αυτό σημαίνει πως η Όμικρον είναι στην κοινότητα.

«Δεν βλέπουμε την εντυπωσιακή άνοδο και αυτό είναι καθαρά μαθηματικά. Είναι ο κανόνας του διπλασιασμού, που ξεκινάει από μικρό νούμερο και καταλήγει σε κάτι τρομαχτικά νούμερα. Η Δανία με 90% εμβολιαστική κάλυψη, είχε στις 2 Δεκεμβρίου 5.5000 κρούσματα και χτες ανακοινώθηκαν 13.200 κρούσματα», είπε ο κ. Τζανάκης στο Mega τονίζοντας την εφιαλτική άνοδο των κρουσμάτων μέσα σε μόλις 10 ημέρες.

«Το μεγαλο πρόβλημα είναι ότι προκαλεί ασυμπτωματική νόσο σε πολλά άτομα, σε άτομα που έχουν εμβολιαστική κάλυψη πλήρη ή προ τεσσάρων και πέντε μηνών. Η Όμικρον και η Δέλτα ίσως δεν κάνουν καθόλου ή πολύ λίγα συμπτώματα κι έτσι προχωράει», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, όλα τα αντιγονικά τεστ είναι ευαίσθητα στην Όμικρον και μπορούν να την ανιχνεύσουν.

Θα αυξηθούν τα κρούσματα της Όμικρον κατά τη διάρκεια των γιορτών;

Ο κ. Τζανάκης τόνισε πως η αύξηση των κρουσμάτων που φέρουν τη μετάλλαξη Όμικρον εξαρτάται από το αρχικό νούμερο που υπάρχει στην κοινότητα. Για παράδειγμα, αν υπάρχουν 100 κρούσματα αναμένεται ανάλογη αύξηση, ενώ εάν έχουμε 200 ή και 500 κρούσματα, τότε το νούμερο ανεβαίνει πολύ περισσότερο. Ο χρόνος διπλασιασμού είναι πολύ μικρός και μάλιστα ο κ. Τζανάκης προέβλεψε πως ίσως τα Φώτα κρούσματα της Όμικρον να φτάσουν τα 3.500.

Ως προς τα λύματα, δήλωσε πως δεν ξεχωρίζει εάν το ιικό φορτίο είναι της Δέλτα ή της Όμικρον.

«Βρισκόμαστε σε ένα κύμα Δέλτα, που δεν έχει κοπάσει, και μέσα σε αυτό το κύμα ξεδιπλώνεται και το πρόβλημα της Όμικρον» υπογράμμισε.

Πηγή: newpost.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *