Κατηγορίες
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ IN THE SPOTLIGHT

Σάλος με την οδηγία στην ΕΡΤ για το γεύμα Μητσοτάκη στην Ικαρία – Δείτε το φερόμενο έγγραφο

Αντιδράσεις προκάλεσε η δημοσιοποίηση φερόμενου εγγράφου – οδηγίας που καλεί τους εργαζόμενους της ΕΡΤ να μη δείξουν τα δελτία ειδήσεων πλάνα από το γεύμα του πρωθυπουργού στην Ικαρία.

Αντιδράσεις προκάλεσε η δημοσιοποίηση έγγραφης οδηγίας η οποία φέρεται να καλεί τους παραγωγούς στην ΕΡΤ να μη προβάλουν εικόνες και βίντεο από το «τραπέζωμα» του πρωθυπουργού στην Ικαρία το Σάββατο.

Τη σχετική αποκάλυψη έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης o δημοσιογράφος Χρήστος Ξανθάκης, ο οποίος έγραψε τα εξής σε ανάρτησή του:

«Χτες το μεσημέρι, στο δελτίο της ΕΡΤ1 έπαιξε η “επίσκεψη” στην Ικαρία. Προέκυψε χαμός φυσικά και για να μην γίνει ξανά τέτοιο “λάθος” κολλήθηκε η ανακοίνωση της φωτό στην Αίθουσα Παραγωγής. Να τη χαίρεστε τη δημόσια τηλεόραση κύριε Λιβάνιε».

Στο έγγραφο αναφέρεται: «Δεν παίζουμε φωτογραφία αλλά ούτε και βίντεο Κ. Μητσοτάκη από τη βεράντα του σπιτιού Στεφανάδη (τραπέζι), Ικαρία».

Ακόμη, ζητείται να παίζουν πλάνα του κ. Δημήτρη Λιγνάδη στα οποία δεν απεικονίζονται τρίτα πρόσωπα.

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος να ζητά εξηγήσεις.

«Η επιλογή της ΕΡΤ να λογοκρίνει και να “εξαφανίζει” ειδήσεις (υπό τη διοίκηση του κ. Ζούλα, που μέχρι τις εκλογές ήταν διευθυντής του κ. Μητσοτάκη), επιβεβαιώνεται και με γραπτές οδηγίες στην αίθουσα παραγωγών. Οδηγίες που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις πρακτικές της ΥΕΝΕΔ:

  • Μην τυχόν παίξετε στα δελτία ειδήσεων φωτογραφίες ή βίντεο από το κορονογλέντι του κ. Μητσοτάκη στην Ικαρία.
  • Μην παίζετε φωτογραφίες και βίντεο του κ. Λιγνάδη μαζί με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος τον επέλεξε για το Εθνικό Θέατρο», έγραψε στο Facebook ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Και πρόσθεσε: «Μιας και η ΕΡΤ υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, περιμένουμε απαντήσεις από τον κ. Μητσοτάκη: Ποιος έδωσε αυτές τις εντολές;».

Ανακοίνωση για την υπόθεση εξέδωσε και το Γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, επίσης ζητώντας «απαντήσεις», καθώς «είναι γεγονός ότι η ΕΡΤ -όπως και αλλά κανάλια αρχικά- αποσιώπησαν το κορωνοπάρτι του κ. Μητσοτάκη, όπως και τις αποδοκιμασίες στην Ικαρία». «Δεν γνωρίζουμε αν έγινε παρέμβαση με σκονάκι (όπως καταγγέλλεται) ή με προφορική εντολή. Το βέβαιον είναι ότι έγινε. 

Η Κυβέρνηση και η Διοίκηση της ΕΡΤ οφείλουν να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις», ανέφερε Χαρ. Τρικούπη.

Το ΚΚΕ σχολίασε από την πλευρά του πως «η φωτογραφία που κάνει το γύρο του διαδικτύου, με οδηγίες προς τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ, για το τι πρέπει να προβάλλουν και τι όχι απ’ την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία -εφόσον ισχύει- δεν αποτελεί μόνο άθλια προσπάθεια λογοκρισίας απ’ την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και μια ακόμη απόδειξη για το πως οι κυβερνήσεις μεταχειρίζονται διαχρονικά την ΕΡΤ ως δικό τους φερέφωνο».

Από το ΜέΡΑ25, τέλος, εξεδόθη η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Απλά μαθήματα Βόρειας Κορέας: η κυβέρνηση πιάνεται με την Ικαριώτικη γίδα στην πλάτη και ένα Λιγνάδειο λεκέ στο πουκάμισο; Κανένα πρόβλημα: αναλαμβάνει η “δημόσια τηλεόραση” να στέλνει SOS σημειώματα στους συντάκτες να μην προβάλουν τις Ικαριώτικες “ανεμελιές” του Πρωθυπουργού, όπως και να μην ξεφύγει φωτογραφία του κυρίου Λιγνάδη με κυβερνητικούς, ή επικριτική αντιπολιτευτική δήλωση αλογόκριτη.

Στον αντίποδα του εγχώριου τοπίου ενημέρωσης, όπου οι άβολες ειδήσεις είτε στραγγαλίζονται από την ασφυκτική Πρωθυπουργική εποπτεία επί της ΕΡΤ και του ΑΠΕ είτε πλακώνονται κάτω από τους πακτωλούς κρατικής ενίσχυσης στα ιδιωτικά ΜΜΕ, οι Έλληνες ενημερώνονται όλο και συχνότερα από πρωτοκλασσάτα Μέσα του εξωτερικού για το πόσο μπανανία θεωρούν οι κυβερνώντες τη χώρα. Όπως τότε που η ΕΡΤ είχε μετατραπεί ξανά σε ΥΕΝΕΔ». 

Τι απαντά η ΕΡΤ

Απαντώντας στις καταγγελίες, ο γενικός διευθυντής Ενημέρωσης ΕΡΤ, κ. Φώτης Καφαράκης, δήλωσε:

«Ως γενικός διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ οφείλω μια απάντηση στους υπαινιγμούς που διακινούνται στο διαδίκτυο με ένα ανυπόγραφο χαρτί για δήθεν “απαγόρευση” της μετάδοσης φωτογραφιών από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία.

Ιδού, λοιπόν, η επίμαχη φωτογραφία που τάχα κόπηκε από την ΕΡΤ, όπως μεταδόθηκε χθες στο μεσημβρινό δελτίο στις 12:00, στις 15:00 -στο οποίο προβλήθηκε και το βίντεο-, αλλά και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στις 21:00:

«Σημειώνω παρεμπιπτόντως ότι η ΕΡΤ ήταν από τα ελάχιστα κανάλια που πρόλαβαν και μετέδωσαν την είδηση, ήδη από το Σάββατο το βράδυ στις 9», κατέληξε ο κ. Καφαράκης.

Επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Η εντολή εξετελέσθη»

Κατά την Κουμουνδούρου, ωστόσο, ο Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων της ΕΡΤ «επιβεβαίωσε πλήρως τις καταγγελίες».

Όπως ανέφερε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του το βράδυ της Δευτέρας: «Το βίντεο από το τραπέζωμα του κ. Μητσοτάκη με 40 άτομα έπαιξε… εκ παραδρομής για λίγα δευτερόλεπτα μόνο στο κυριακάτικο δελτίο των 15:00. Αποτέλεσμα ήταν μετά από φασαρία στην ΕΡΤ, όταν διαπιστώθηκε το “λάθος”, να αναρτηθούν στην αίθουσα παραγωγών οι επίμαχες γραπτές οδηγίες. Φυσικά η εντολή εξετελέσθη, καθώς τα υπόλοιπα δελτία της ΕΡΤ δεν είχαν κανένα πλάνο από το βίντεο στο οποίο φαίνονται ο κ. Μητσοτάκης με 40 άτομα να μπαίνουν στο σπίτι του κ. Στεφανάδη».

«Περιμένουμε λοιπόν τον κ. Ζούλα και το γραφείο του Πρωθυπουργού, στο οποίο υπάγεται η ΕΡΤ, να απαντήσουν ποιος έδωσε αυτές τις εντολές. Τους καλούμε να είναι προσεκτικοί, διότι υπάρχουν δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες», κατέληξε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Αντιδράσεις και στη Βουλή

«Ακομμάτιστη» και «αχρωμάτιστη» χαρακτήρισε τη διοίκηση της ΕΡΤ ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θεόδωρος Λιβάνιος στη Βουλή την ώρα που αποκαλύφθηκε στο διαδίκτυο η παραπάνω ανακοίνωση – οδηγία.

«Μόνοι τους φτιάχνουν το δελτίο, δεν τους παίρνουμε τηλέφωνο» διαβεβαίωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ τη Βουλή αναφερόμενος στη διοίκηση της ΕΡΤ κατά τη διάρκεια της συζήτησης του κυβερνητικού νομοσχεδίου με το οποίο απελευθερώνονται οι αμοιβές διευθυντών και στελεχών της δημόσιας τηλεόρασης και του ΑΠΕ.

Είχε προηγηθεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά αλλά και από βουλευτές των μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης που κατήγγειλαν ότι η είδηση του γλεντιού της Ικαρίας, παρουσία του πρωθυπουργού, έγινε θέμα ακόμη και στους New York Times και την ιστοσελίδα Politico αλλά αποσιωπήθηκε από την ελληνική τηλεόραση.

ieidiseis.gr