Κατηγορίες
Αυτοδιοίκηση

Σημαντική εξέλιξη! Η δημοτική αστυνομία θα επιστρέψει και στα Χανιά

Δείτε τις λεπτομέρειες και τι ειπώθηκε στο χτεσινό ΔΣ Χανίων.

Με 49 άτομα θα λειτουργεί η δημοτική αστυνομία ενώ πρόκειται να συσταθεί αυτοτελές τμήμα στα Χανιά. 

Αυτό ανακοίνωσε ο δήμαρχος Χανίων στα πλαίσια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, ενώ η συγκεκριμένη απόφαση πέρασε κατά πλειοψηφία. 

Η ψηφοφορία αφορούσε στην τροποποίηση του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας (ΟΕΥ) του δήμου Χανίων – σύσταση αυτοτελούς τμήματος δημοτικής αστυνομίας.

Ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, τόνισε από την πλευρά του ότι πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη η οποία θα συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του δήμου. “Έχουμε λοιπόν, μία αλλαγή στον οργανισμό στη δημιουργία τμήματος με 49 θέσεις δημοτικών αστυνομικών. Οι θέσεις αυτές μπορούν να στελεχωθούν είτε από μετατάξεις είτε, από επιστροφές από διάφορες υπηρεσίες που έχουν, πάει παλαιότεροι δημοτικοί αστυνομικοί, είτε από προσλήψεις είτε από αστυνομικούς και φύλακες. Με την δημοτική αστυνομία, θα μπορούμε να ελέγχουμε και τις ίδιες αποφάσεις που παίρνουμε κατά καιρούς, θα έχουμε καλύτερη επιτήρηση για τα τραπεζοκαθίσματα και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, τις θέσεις στάθμευσης,  ή την αποτροπή στάθμευσης σε θέσεις που δεν επιτρέπεται. Είμαι σίγουρος ότι θα ωφελήσει και τους ίδιους τους ανθρώπους που θα δουλέψουν αλλά και την κοινωνία. Καταλήξαμε ότι η δημιουργία τμήματος με 49 άτομα, θα έχει άμεσα αποτελέσματα και έτσι θα μπορέσουμε αργότερα να πάμε στη δημιουργία διεύθυνσης. Μετά τη συνάντηση με τον υφυπουργό και την αποκεντρωμένη, η απόφαση θα υπογραφεί άμεσα από την αποκεντρωμένη και θα πάει στο υπουργείο”.

Από την πλευρά του ο Τάσος Βάμβουκας, ανέφερε ότι είναι απαραίτητο να επανασυσταθεί η δημοτική αστυνομία καθώς ήταν λάθος που καταργήθηκε.”Για να θυμόμαστε το πώς έχουν τα πράγματα, την εποχή που ήμασταν εμείς στο τιμόνι του δήμου, ήταν 5 υπάλληλοι οι οποίοι ήταν διαθέσιμοι για τη δημοτική αστυνομία και οι δύο θα έπαιρναν σύνταξη. Αυτό ήταν ένα αστείο επιχείρημα, όταν τα Χανιά είχαν 60 άτομα στη συγκεκριμένη υπηρεσία στο παρελθόν. Αντί αυτού πήραμε ορισμένες από τις αρμοδιότητες αυτής της υπηρεσίας και δημιουργήσαμε μία άλλη η οποία κάλυψε το παρκάρισμα στα παρκινγκ του δήμου, προσπάθησε να καλύψει το δημόσιο χώρο όσο καλύτερα μπορούσε τις λαϊκές αγορές κλπ. Πάρα πολύ σωστά πράξαμε σαν δημοτική αρχή με τα δεδομένα που είχαμε τότε. Όταν πάλι άλλαξε ο νόμος πριν από δυο χρόνια περάσαμε έναν κανονισμό έναν ΟΕΥ στον οποίο προβλεπετο η επανασύσταση της δημοτικής αρχής με 49 άτομα όπως και τώρα. Το υπερψηφίζουμε και το στηρίζουμε φυσικά όπως είχαμε κάνει και τότε”. 

Ο Άρης Παπαδογιάννης, υπογράμμισε ότι “είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός της επανασύστασης της δημοτικής αστυνομίας, ξέρουμε τα οφέλη, την ουσία και τη μεγάλη βοήθεια σχετικά με τη λειτουργία του δήμου. Όταν δόθηκε επί προηγούμενων δημοτικών αρχών η ευκαιρία να επανασυσταθεί, ήμασταν θετικοί. Η ύπαρξη της δημοτικής αστυνομίας, είναι μία ανακούφιση, θα βοηθήσει και στο κοινωνικό έργο. Η δημοτική αστυνομία δεν μοιράζει μόνο κλήσεις, αλλά βοηθάει με την παρουσία της τους πολίτες. Η γρήγορη επανασύσταση της θα βοηθήσει αρκετά”.

Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία καθώς καταψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση ενώ η ΑΝΤΑΡΣΙΑ στα Χανιά απείχε.

Flashnews.gr