Κατηγορίες
Χανιώτικη Επικαιρότητα

Στα Χανιά η Ολυμπιακή Φλόγα! (Pics)

Πλήθος Χανιωτών και τοπικών φορέων βρέθηκε σήμερα το απόγευμα στο κέντρο των Χανίων, με σκοπό να υποδεχτεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024».

Το σύμβολο του Ολυμπιακού ιδεώδους, έφτασε στα Χανιά λίγο μετά τις 18:30 και, αφού δέχθηκε θερμή υποδοχή από τον κόσμο, ξεκίνησε τη διαδρομή του στην πόλη.

Στη λαμπαδηδρομία συμμετέχουν αρκετοί διακεκριμμένοι αθλητές της πόλης μας, οι οποίοι παρέλαβαν και μεταφέρουν τη φλόγα στους δρόμους της πόλης.

Αυτοί είναι οι:

  • Κώστας Γαλανίδης – 2η θέση στην Ολυμπιάδα 2020 με την Εθνική Ομάδα Υδατοσφαίρισης
  • Φιλιώ Μανωλιουδάκη – 1η Παγκόσμια θέση στην υδατοσφαίριση γυναικών
  • Γιάννης Ερηνάκης – 2η θέση στο Παγκόσμιο με την Εθνική Κωφών Καλαθοσφαίρισης
  • Εμμανουέλα Κατζουράκη – 3η Παγκόσμια θέση στο σκιτ σκοποβολής – πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024
  • Μιχάλης Αναστασάκης – 10η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα – πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024
  • Βασιλεία Ζάχου
  • Γεώργιος Πουλιανίτης
  • Παναγιώτης Παριωτάκης
  • Μαρία Ναξάκη

Οι λαμπαδηδοδρόμοι, με αφετηρία τη συμβολή των οδών Σκαλίδη και Χάληδων και διασχίζοντας κεντρικούς δρόμους των Χανίων, μεταφέρουν τη φλόγα από την πλατεία Τάλω και την Ακτή Κουντουριώτη, προς τον τελικό προορισμό της, το Γιαλί Τζαμί.

Δείτε την έναρξη της λαμπαδηδρομίας:

Με το τέλος της λαμπαδηδρομίας και την άφιξη της φλόγας στο Γιαλί Τζαμί, ξεκινά η προγραμματισμένη τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, την οποία καλοσώρισε μέσα από χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης. Μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή, σας υποδεχόμαστε σήμερα στα Χανιά, σε μια πόλη ιστορική, μια από τις αρχαιότερες της Ευρώπης αλλά συνάμα, μια πόλη σύγχρονη, ευρωπαϊκή, ζωντανή και δυναμική. Διαχρονικό σταυροδρόμι πολιτισμών, ένα παλίμψηστο ιστορίας, αρχιτεκτονικής και επιρροών από την Ανατολή και τη Δύση· από τον πρώτο ευρωπαϊκό πολιτισμό: τον μινωικό και τόσους άλλους που πέρασαν έως και σήμερα, τα Χανιά αποτελούν ένα κέντρο που αφομοίωσε στοιχεία των πολιτισμών αυτών, κληροδοτώντας μια κουλτούρα πολυπολιτισμικότητας και συνύπαρξης.

Οι πέντε Ολυμπιακοί κύκλοι, το πλέον αναγνωρίσιμο οικουμενικό σύμβολο συνδέονται άρρηκτα με τη μυθολογία της Κρήτης καθώς σύμφωνα με τον Παυσανία οι μυθικοί δαίμονες, Ιδαίοι Δακτύλοι, στους οποίους είχε αναθέσει η Ρέα τη φύλαξη του Δία, διοργάνωσαν αγώνες για να διασκεδάσουν το βρέφος. Οι αγώνες αυτοί αργότερα καθιερώθηκαν ως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το κορυφαίο σημείο αναφοράς του αρχαίου κόσμου. Πέρα όμως από τη μυθολογία, τα τεκμήρια των μινωικών απεικονίσεων των ταυροκαθάψιων, οι δεκάδες Κρήτες Ολυμπιονίκες που έχουν καταγραφεί στην
ιστορία, επιβεβαιώνουν ότι τα Χανιά είναι πόλη στενά συνδεδεμένη με τον Ολυμπισμό και τα υψηλά αθλητικά ιδεώδη. Αξιοσημείωτη και ιδιαίτερη τιμητική για εμάς στον Δήμο Χανίων είναι η καθαριστική συμβολή του Κωνσταντίνου Μάνου, μιας πολυσχιδούς προσωπικότητας που διετέλεσε και Δήμαρχος Χανίων, στην αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, το 1896. Η παρουσία σας εδώ σήμερα, μας γεμίζει υπερηφάνεια καθώς γινόμαστε κοινωνοί και πρεσβευτές των συμβολισμών που φέρουν από την αρχαιότητα οι Ολυμπιακοί Αγώνες: την ειρήνη, την εκεχειρία, την αλληλεγγύη, τη συναδέλφωση των λαών, την άμιλλα, την ιερότητα για την ανθρώπινη ζωή, τις αξίες του σεβασμού, της ισότητας και της δικαιοσύνης. Είναι αξίες και ιδεώδη που ακτινοβολούνται μέσα από την ολυμπιακή φλόγα και που σήμερα αναμετρώνται με τις φρυκτωρίες του πολέμου της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής, σε καθεστώτα αυταρχισμού και μισαλλοδοξίας, αλλά και στις δυτικές κοινωνίες των διευρυνόμενων ανισοτήτων».

Στη συνέχεια, ακούστηκε ο Ολυμπιακός Υμνος από τη Φιλαρμονική του Δήμου Χανίων, ενώ πραγματοποιήθηκε και η εκδήλωση με τίτλο «The Olympic Cypher», της οποίας βασικός στόχος είναι η ανάδειξη του νέου Ολυμπιακού και Παραολυμπιακού αθλήματος Breakdance, δρώμενο το οποίο θα παρουσιαστεί συνολικά σε μόλις 6 πόλεις στην Ελλάδα, μια εκ των οποίων είναι τα Χανιά.

Με το πέρας των εκδηλώσεων, θα αναχωρήσει ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος, που θα μεταφέρει τη Φλόγα στο λιμάνι της Σούδας, όπου θα επιβιβαστεί στο καράβι της γραμμής για να συνεχίσει το ταξίδι της στην ελληνική επικράτεια και στη συνέχεια σε όλο τον κόσμο.

Οι λαμπαδηδρόμοι, που έχει προτείνει ο Δήμος Χανίων είναι οι ακόλουθοι:

Κώστας Γαλανίδης – 2η θέση στην Ολυμπιάδα 2020 με την Εθνική Ομάδα Υδατοσφαίρισης
Φιλιώ Μανωλιουδάκη – 1η Παγκόσμια θέση στην υδατοσφαίριση γυναικών
Γιάννης Ερηνάκης – 2η θέση στο Παγκόσμιο με την Εθνική Κωφών Καλαθοσφαίρισης
Εμμανουέλα Κατζουράκη – 3η Παγκόσμια θέση στο σκιτ σκοποβολής – πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024
Μιχάλης Αναστασάκης – 10η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα – πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024

Από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή έχουν οριστεί οι εξής λαμπαδηδρόμοι:

Βασιλεία Ζάχου
Γεώργιος Πουλιανίτης
Παναγιώτης Παριωτάκης
Μαρία Ναξάκη

Σημειώνεται ότι η Ολυμπιακή Φλόγα αναμένεται να διανύσει συνολικά 5.202 χιλιόμετρα στα χέρια 600 Λαμπαδηδρόμων.

Ταξιδεύει από την Κρήτη ως την Αλεξανδρούπολη και από την Κέρκυρα έως το Καστελόριζο και θα περάσει από 13 Περιφέρειες, 7 νησιά, 43 πόλεις, 41 δήμους, πέντε κοινότητες, 10 αρχαιολογικούς χώρους και δύο Ολυμπιακά Μουσεία (Αθήνα και Θεσσαλονίκη).

Για το μεγάλο αυτό εγχείρημα συνεργάζονται τουλάχιστον 50 φορείς – Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστική Υπηρεσία, ΚΕΠΥ, ΕΚΑΒ, Υπουργείο Προστασίας, Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Παιδείας, Υπουργείο Τουρισμού, Περιφέρειες, Δήμοι, Εταιρείες Διοδίων, Πορθμεία, Αερολιμένας Ηρακλείου, Σαμαρείτες, Φιλαρμονικές Δήμων, Πολιτιστικοί Σύλλογοι κ.α.

Flashnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *