Κατηγορίες
Υγρός στίβος

Στα Χανιά κλιμάκιο αθλητών-προπονητών της Εθνικής ομάδας κολύμβησης

Σε εξέλιξη βρίσκεται στα Χανιά το καμπ προετοιμασίας για έξι αθλητές της Εθνικής ομάδας κολύμβησης, οι μισοί από τους οποίους έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ενώ οι άλλοι τρεις θα το επιδιώξουν στη χρονιά που ακολουθεί.

Το καμπ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, χαρακτηρίζεται ως υψηλού επιπέδου, λόγω της ποιότητας των αθλητών, οι οποίοι φροντίζουν να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό στις προπονήσεις. Αυτές διεξάγονται υπό την εποπτεία των ομοσπονδιακών προπονητών, Κώστα Τζιλιβάκη, Μίλτου Κανελλόπουλου και Αλέξανδρου Μώραρη.

Ειδικότερα, στο κολυμβητήριο Χανίων προπονούνται οι Κώστας Εγγλεζάκης, Αλκης ΚυνηγάκηςΙωάννα ΣαχάΔημήτρης ΜάρκοςΑπόστολος Παπαστάμος και Αλέξανδρος Κάχρης. Οι έξι Ελληνες πρωταθλητές έχουν την ευκαιρία μετά το πέρας των προπονήσεων κάθε ημέρας να ηρεμούν και να περνάνε όμορφα στα Χανιά, κάτι που τους δίνει τη δυνατότητα η πόλη.

Ο Κώστας Τζιλιβάκης σημειώνει πως, «αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα Χανιά οι τρεις καλύτεροι αθλητές στην Ελλάδα στην ΟΠΕΝ κατηγορία στα 800μ., Εγγλεζάκης, Μάρκος και Κάχρης, επίσης και ο Κυνηγάκης στις μεγάλες αποστάσεις… Αυτό και μόνο δηλώνει τη δυναμική για το πώς μπορούμε να δουλέψουμε. Θέλαμε να ξεκινήσουμε τη σεζόν λίγο διαφορετικά από τις προηγούμενες, οπότε έγινε η πρόταση στην ΚΟΕ, την οποία και αποδέχτηκε. Είμαι ευχαριστημένος που βρίσκονται όλα αυτά τα παιδιά στα Χανιά. Είμαι επίσης πολύ ευχαριστημένος και για τα δικά μας παιδιά, τον Παπαστάμο και τον Κάχρη, γιατί έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν με τους άλλους αθλητές και να βοηθηθούν στην προπόνηση. Είναι κάτι πάρα πολύ ωραίο όταν γίνεται ένα τέτοιο καμπ, οπουδήποτε κι αν γίνεται. Φέτος έγινε στα Χανιά, είναι η πρώτη φορά που κάνουμε καμπ ως κλιμάκιο Εθνικής ομάδας στα Χανιά τέτοια περίοδο».

Ο Αλέξανδρος Μώραρης τονίζει ότι, «τα Χανιά έχουν μεγάλη παράδοση αθλητών, αποστάσεων και σπριντ. Ο Κώστας Τζιλιβάκης έχει καταφέρει πραγματικά να έχει πετύχει ένα σπουδαίο έργο τόσα χρονιά και είναι χαρά μας ότι δουλεύουμε μαζί του, αλλά και ότι βρισκόμαστε δίπλα σε αθλητές όπως ο Παπαστάμος και ο Κάχρης. Νομίζω ότι είναι πολύ θετικό ότι δουλεύουμε όλοι μαζί σε σχέση με το αν ήμασταν ατομικά στις ομάδες μας. Η πισίνα δείχνει μια χαρά, τα Χανιά είναι μια υπέροχη πόλη, την ξέρουμε όμως και την επισκεπτόμαστε για πολλοστή φορά. Κάθε φορά που βρισκόμαστε στα Χανιά χαιρόμαστε πραγματικά την φιλοξενία και την υποδοχή που μας γίνεται. Ακολουθεί μία Ολυμπιακή χρονιά, μια διοργάνωση που είναι το όνειρο όλων των αθλητών. Νομίζω ότι αυτό που μας αγχώνει πιο πολύ είναι τι θα συμβεί με τον κορονοϊό, τι δεδομένα θα συναντήσουμε μπροστά μας, θα δυσκολευτούμε δηλαδή περισσότερο στο κομμάτι του σχεδιασμού και θεωρώ ότι θα χρειαστεί να προσαρμοστούμε αρκετές φορές μέσα στη χρονιά. Είμαστε έτοιμοι, όμως… Οταν έχεις ένα τόσο υψηλό κίνητρο θεωρώ ότι δεν το βάζεις κάτω και το καλό είναι ότι το ίδιο σκέφτονται και οι αθλητές, δεν απογοητεύονται, πεισμώνουν και προσαρμόζονται για να κάνουν κάθε φορά το καλύτερο δυνατό».

Στις δηλώσεις του, ένας ακόμη προπονητής που επιμελείται του καμπ, ο Μίλτος Κανελλόπουλος, σημειώνει τα εξής: «Είναι πάντοτε μεγάλη και ιδιαίτερη η χαρά μας όταν βρισκόμαστε στα Χανιά. Είναι ένας από τους αγαπημένους μας χώρους για προετοιμασία. Αρέσει πολύ και στους αθλητές μας, αλλά και σε μας τους προπονητές να βρισκόμαστε στα Χανιά γιατί εκτός από τις προπονήσεις περνάμε γενικότερα πολύ καλά, είναι όλοι πολύ φιλόξενοι, μεταξύ άλλων το σωματείο του Ναυτικού Ομίλου Χανίων και ο προπονητής, Κώστας Τζιλιβάκης. Πάντα μας βοηθάνε στο έργο μας και χαιρόμαστε πραγματικά πολύ να βρισκόμαστε όσο γίνεται πιο συχνά στα Χανιά. Η περσινή χρονιά ήταν πάρα πολύ δύσκολη, ευτυχώς πριν υπάρξει το lockdown, ο Κυνηγάκης, που μαζί με τις Σαχά είναι οι δύο αθλητές μου, κατάφερε κι εξασφάλισε την πρόκριση στους Oλυμπιακούς Aγώνες στα 800μ. ελεύθερο, οπότε ο στόχος για την επόμενη χρονιά είναι να μην ξανά έχουμε κάποιο lockdown και να συνεχίσουμε να δουλεύουμε κανονικά, όπως έχουμε μάθει να δουλεύουμε. Θέλουμε να προσπαθήσουμε στους Oλυμπιακούς Aγώνες του Τόκιο εφόσον αυτοί γίνουν και να πάνε όλα καλά για να πετύχουμε μια σημαντική επιτυχία».

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ

Από την πλευρά τους, οι αθλητές που λαμβάνουν μέρος στο καμπ τονίζουν τα εξής:

Αλκης Κυνηγάκης: «Είναι πολύ θετικό που ξεκινάμε τη χρονιά με αυτό το κάμπινγκ προετοιμασίας στα Χανιά, γιατί στην Αθήνα δεν έχουν ανοίξει τα κολυμβητήρια ακόμα, άρα έχουμε το πλεονέκτημα να ξεκινήσουμε την προπόνηση νωρίτερα. Συνδυάζουμε τον καλό καιρό που έχει στα Χανιά, κάνοντας προετοιμασία. Οι στόχοι μου είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Με τον κορονοϊό βέβαια δεν ξέρουμε τι θα γίνει, είμαστε πάνω κάτω όλοι στον αέρα, αλλά ο στόχος είναι ένας, οι Ολυμπιακοί Αγώνες».
Ιωάννα Σαχά: «Είμαι πολύ χαρούμενη που είμαι στα Χανιά γιατί κάνουμε όλοι μαζί προπόνηση και είμαστε παιδιά που έχουμε τους ίδιους στόχους. Τα Χανιά είναι πραγματικά ο τέλειος προορισμός για να κάνεις προετοιμασία και να περάσεις καλά, με όρια. Προσπαθώ να εξασφαλίσω την συμμετοχή μου στους Oλυμπιακούς Aγώνες, εάν δε γίνει, δεν έγινε, εάν γίνει θα είναι όμως τέλεια… Δεν ξέρουμε βέβαια τι θα γίνει και με την πανδημία και είμαστε όλοι στον αέρα».

Αλέξανδρος Κάχρης: «Είναι μια πολύ καλή εμπειρία για όλους μας ότι βρίσκονται όλοι αυτοί οι αθλητές στα Χανιά και κολυμπάμε μαζί. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνουμε καλύτερες προπονήσεις και καλύτερες επιδόσεις μέσα στην προπόνηση. Γνωριζόμαστε καλύτερα μεταξύ μας, βγαίνουμε βόλτες στα Χανιά και περνάμε ωραία. Θέλουμε να προσπαθήσουμε για το χειμερινό ΟΠΕΝ και στη συνέχεια θα δούμε πώς θα πάει η χρονιά για το πανευρωπαϊκό».

Απόστολος Παπαστάμος: «Είναι η πρώτη προετοιμασία που γίνεται για την χρονιά που ξεκινά, είναι πολύ καλό που βρισκόμαστε όλοι μαζί οι αθλητές υψηλού επιπέδου και κάνουμε προπόνηση γιατί πιέζουμε ο ένας τον άλλον, καταφέρνοντας έτσι να βγάζουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Ερχεται μια πολύ μεγάλη χρονιά, μας περιμένει πολλή δουλειά για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα δράσης, 11 μηνών. Ο πρώτος στόχος είναι το χειμερινό ΟΠΕΝ και να επανέλθουμε ξανά στους αγώνες στους οποίους έχουμε να «πέσουμε» αρκετό καιρό.

Δημήτρης Μάρκος: «Αυτή η προετοιμασία είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για όλους τους αθλητές υψηλού επιπέδου που βρισκόμαστε στα Χανιά γιατί μπορεί να «τραβάει» ο ένας τον άλλον και να βγαίνουν έτσι πολύ καλές προπονήσεις. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να συνδυάζουμε διακοπές και προπόνηση γιατί έρχεται μια πολύ μεγάλη και δύσκολη σεζόν. Ο στόχος μου είναι η Ολυμπιακοί πρόκριση, αυτή τη στιγμή δεν την έχω εξασφαλίσει, αλλά θέλω να συμμετάσχω στους Oλυμπιακούς Aγώνες, εκτός από τα ατομικά μου αγωνίσματα και στη σκυτάλη στα 200μ.».