Κατηγορίες
Αυτοδιοίκηση IN THE SPOTLIGHT

Στα μαγαζιά με SMS – Ποιοι θα μπορούν να μετακινηθούν από νομό σε νομό

Από δήμο σε δήμο για τα ψώνια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα πηγαίνουμε.

Αλλά σε άλλο νομό, όσοι έχουν εξοχικό, δεν θα πηγαίνουμε είπε ο Στέλιος Πέτσας. Προανήγγειλε προσαρμογή στο ωράριο νυχτερινής κυκλοφορίας και δεν απέκλεισε ειδική πρόβλεψη για τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Έως την Παρασκευή αναμένονται οι οριστικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το πότε θα ανοίξουν τα μαγαζιά, τα κομμωτήρια και για το αν θα είναι κλειστές οι Εκκλησίες τα Χριστούγεννα. Ο Στέλιος Πέτσας αποκάλυψε ποιοι θα εξαιρεθούν από την απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό και δεν απέκλεισε αλλαγές στη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας ανήμερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Μια μέρα αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έως τις 7 Ιανουαρίου θα μείνουν κλειστά τα σχολεία και η εστίαση, θα παραμείνει η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας (21:00 με 05:00) και δεν θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δεν έκρυψε ότι «μας απασχολεί γιατί υπάρχει τόσο βραδεία πτώση του ιικού φορτιού».

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο Στέλιος Πέτσας είπε πως οι οριστικές αποφάσεις για λιανεμπόριο, εκκλησίες, κομμωτήρια και μετακινήσεις αναμένονται στο τέλος της εβδομάδας και «υποσχέθηκε» ότι θα υπάρξει χρόνος να προετοιμαστεί το άνοιγμα της αγοράς.

Τα sms στα 13033 δεν θα μας… αφήσουν. Ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι η μετακίνηση με sms θα ισχύει και αφού ανοίξει το λιανεμπόριο. Θα γίνεται με ανάλογο κωδικό (δεν είπε με ποιον) και θα επιτρέπονται τα ψώνια σε διαφορετικούς δήμους.

Εξαιρέσεις από την απαγόρευση μετακινήσεων

Κι αν το να πάει κανείς από έναν δήμο σε έναν άλλο θα επιτρέπεται, δεν θα επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό (σ.σ. έχει ανακοινωθεί πως το μέτρο θα ισχύει έως 7 Ιανουαρίου). Άρα, οι μετακινήσεις σε άλλες περιφέρειες απαγορεύονται κυρίως για όσους έχουν εξοχικά. Θα εξαιρεθούν όσοι εργάζονται σε άλλες περιφέρειες και φοιτητές, αφού, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα υπάρξει πρόβλεψη για επανένωση οικογενειών.

«Ας προσπαθήσουμε να προσαρμοστούμε όλοι στη δύσκολη κατάσταση που δε μας επιτρέπει να δούμε τους γονείς ή τα παιδιά μας που είναι σε άλλες περιφέρειες», απάντησε για τους παππούδες που είναι μακριά από τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Σημειώνοντας ότι συγκριτικά με το πρώτο lockdown η κίνηση είναι 20% πιο αυξημένη, τόνισε ότι «σκοπός είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων και η διασπορά της νόσου».

«Παράθυρο» για… άλλη απαγόρευση κυκλοφορίας τις γιορτές

«Αν ανοίξει το λιανεμπόριο, φυσικά θα χρειαστεί να γίνει προσαρμογή στο ωράριο νυχτερινής κυκλοφορίας, πρώτον γιατί μπορεί να διευρυνθεί το ωράριο, για να μην υπάρξει συνωστισμός, δεύτερον να υπάρχει χρόνος να επιστρέψουν στα σπίτια τους», είπε σχετικά με την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, που τώρα ξεκινάει από τις 21:00. Δεν αποκλείεται η διεύρυνση να ισχύσει το διάστημα των γιορτών, που θα είναι και ανοιχτή η αγορά, μάλλον από τις 14 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τις παραμονές και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. «Θα το δούμε όπως πλησιάζουμε, θα το δούμε τις επόμενες ημέρες».

Ειδικά για τις Εκκλησίες είπε πως θα γίνουν ανακοινώσεις στο τέλος της εβδομάδας. «Δεν μπορεί να ανοίγει το λιανεμπόριο και να μείνουν κλειστές οι εκκλησίες. Αυτά είναι που θα συζητηθούν τις επόμενες 2-3 μέρες ώστε να ληφθούν αποφάσεις».

Ερωτηθείς για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, αρνήθηκε να απαντήσει, είπε όμως ότι, «μπορεί αυτό να ήταν επιλογή στην αρχή όμως είμαστε πια πολύ κοντά στα Χριστούγεννα».

Σχετικά με την καραντίνα στην οποία θα υποχρεώνονται όσοι έρχονται από το εξωτερικό, ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι θα μένουν στο σπίτι τους, ενώ εξήγησε ότι πρόκειται για μέτρο που σκοπό έχει την αποτροπή της μετακίνησης από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, αφού χαρακτήρισε «λίγο υπερβολικό κάποιος να φύγει για Αυστρία ή Ελβετία, αν ανοίξουν τα χιονοδρομικά, αφού τα δικά μας είναι κλειστά».

newsit.gr