Κατηγορίες
Αυτοδιοίκηση

Στα όριά τους οι εργαζόμενοι της κοινωφελούς εργασίας στα Χανιά!

Οι συμβάσεις τους λήγουν αρχές καλοκαιριού του 2021. “Επί ξύλου κρεμάμενοι” 204 εργαζόμενοι στα Χανιά.

Σε πραγματικά δύσκολη θέση βρίσκονται εργαζόμενοι της κοινωφελούς εργασίας σε όλη την Ελλάδα, αφού σε λίγους μήνες και μέχρι τον Ιούνιο, λήγει η 8μηνη σύμβασή τους, με συνέπεια περισσότεροι από 36 χιλιάδες εργαζόμενοι αυτού του προγράμματος σε όλη τη χώρα να κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι .

Το χειρότερο όμως είναι ότι έχει ανακοινωθεί πως μέσα στο 2021 δεν θα υπάρξει ανάλογο πρόγραμμα, ενώ οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν (αν υπήρχε) δικαίωμα συμμετοχής σε αυτό.

Μάλιστα, οι 204 εργαζόμενοι κοινωφελούς εργασίας στον Δήμο Χανίων, μέσω συντονιστικής επιτροπής τους, εκφράζουν μέσω μέσω ανακοίνωσης τους, την αγωνία τους για το εργασιακό τους μέλλον.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Είμαστε οι 36.500 Απασχολούμενοι του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας 2020 του ΟΑΕΔ, 8μηνης διάρκειας, που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2020. Ένα πρόγραμμα που αφορά ευπαθείς ομάδες πολιτών, με χαμηλό εισόδημα, μακροχρόνια ανέργους κλπ. και τείνει να λήξει σύντομα. Μετά από μακροχρόνια ανεργία, έχουμε την δυνατοτητα να εργαζόμαστε στους Δήμους, τις Περιφέρειες της χώρας, στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας (ΚΚΠΠ) και σε άλλους φορείς, σε συνεργασία με τους μόνιμους υπαλλήλους, αποκτώντας πολύτιμη εργασιακή εμπειρία και συμβάλλοντας στην ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών και στην εξυπηρέτηση των πολιτών, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες των φορέων.

Λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης της χώρας, της πανδημίας του Κορονοϊού (Covid19) και του ιδιαίτερα υψηλού ποσοστού ανεργίας, θα είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο να εργαστούμε μετά τη λήξη του προγράμματος. Αδύνατη θα είναι και η θεμελίωση δικαιώματος ταμείου ανεργίας, αλλά ο σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και να προσφέρουμε και ΟΧΙ απλά η εξασφάλιση ενός επιδόματος ανεργίας.

Λόγω των στενών χρονικών περιθωρίων που έχουμε λόγω της 8μηνης σύμβασης και της έλλειψης συνδικαλιστικής εμπειρίας εκ μέρους μας, δεν ήταν δυνατόν να δημιουργήσουμε σωματείο, και πιστεύουμε πως δεν θα χρειαστεί, γιατί θα καταλάβετε και θα νιώσετε πώς το αίτημά μας είναι πράγματι Κοινής Ωφελείας, τόσο για εμάς, όσο και για τις Δομές που καλύπτουμε και τον κόσμο που εξυπηρετείται μέσα από αυτό. Υπάρχει κινητικότητα, ενδιαφέρον και συσπείρωση σε forum και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την δημιουργία γκρουπ που σκοπό έχουν να ενωθούμε και να σας μεταφέρουμε την κραυγή μας για ένα καλύτερο μέλλον, να επιβιώσουμε μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, προσφέροντας παράλληλα και τις δικές μας πολύτιμες υπηρεσίες στις Δομές των Δήμων.

Έχοντας, όμως, υπόψη τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό στους ΟΤΑ, στις Περιφέρειες και στους φορείς που προαναφέρθηκαν, θα θέλαμε να σας κοινοποιήσουμε το αίτημα μας για Παράταση του Κοινωφελούς Προγράμματος έως το τέλος του τρέχοντος έτους 2021 έτσι ώστε οι υπηρεσίες, στις οποίες απασχολούμαστε, ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΓΥΜΝΩΘΟΥΝ από προσωπικό με εργασιακή εμπειρία, καθώς έχει ανακοινωθεί πως δεν θα υπάρξει ανάλογο πρόγραμμα, μέσα στο 2021, στο οποίο δεν θα είχαμε δικαίωμα συμμετοχής.

Παρόμοιες παρατάσεις έχουν δοθεί ξανά σε περιπτώσεις εργαζομένων στην Πυροπροστασία, στις ΥΠΕ και στις Δομές Φιλοξενίας προσφύγων (HOT SPOTS). Γνωρίζουμε πως υπάρχουν ακόμη θέσεις κενές που δεν έχουν πληρωθεί καν. Η μαζική πλειοψηφία των 36.500 εργαζομένων, συνεχίζει να εργάζεται πλήρες ωράριο παρά τις συνθήκες της πανδημίας, προσφέροντας αδιάκοπα τις υπηρεσίες και τις γνώσεις μας στους συμπολίτες μας. Η προσπάθεια μας αποσκοπεί στο ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ και αυτό το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ να είναι ένα ακόμα πρόγραμμα ανακύκλωσης της ανεργίας, όπως όλα τα προηγούμενα (τύπου Stage).

Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας πάνω σε αυτά τα θέματα, θα θέλαμε να σας ζητήσουμε, να προωθήσετε το δίκαιο αίτημα μας, σε όλα τα αρμόδια όργανα. Θεωρώντας εκ των προτέρων ότι θα σας έχουμε συνοδοιπόρο, σας ευχαριστούμε θερμά.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ Οι εργαζόμενοι στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα για 36.500 άτομα σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ), συναφείς φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων (Δημόσια Πρόσκληση Νο4 / 2020).

Η συντονιστική επιτροπή αγώνα για τον Νομό Χανίων

Κουλιεράκη Χρυσάνθη

Συγγελάκη Αργυρώ

Χριστοδουλάκη Ελευθερία