Κατηγορίες
TENNIS CORNER

Στέφανος Τσιτσιπάς: «Μπορεί να μη μιλάω ωραία στον πατέρα μου αλλά νιώθω μισός χωρίς αυτόν»

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έδωσε συνέντευξη στο Ertnews και απάντησε για το τένις, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, αλλά και τη σχέση με τον πατέρα του και προπονητή του Απόστολο Τσιτσιπά.

Τόσο ο Στέφανος Τσιτσιπάς, όσο και ο Απόστολος Τσιτσιπάς μίλησαν για τη μεταξύ τους σχέση, την αγάπη τους για το τένις, αλλά και τα σημεία που πρέπει να βελτιώσει ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας, για να επανέλθει στο… δρόμο των επιτυχιών.

Οι δηλώσεις του Στέφανου Τσιτσιπά

«Είναι μεγάλη τιμή το ότι φυσικά εκπροσωπώ τη χώρα μας και σε κάθε αγώνα, σε κάθε αναμέτρηση, έχω την ευκαιρία να την πάω ακόμα πιο ψηλά. Έχει μεγάλη σημασία να φέρω σπίτι ένα Ολυμπιακό μετάλλιο. Είναι όνειρο ζωής για μένα να μπορώ να αγωνίζομαι σε αυτές τις διοργανώσεις. Στόχος το 2024 είναι σίγουρα ένα Grand Slam και ένα Ολυμπιακό μετάλλιο».

Για το γεγονός ότι το Ολυμπιακό τουρνουά θα γίνει στα κορτ του Ρολάν Γκαρός: «Είναι από τις αγαπημένες μου επιφάνειες και έχω κάνει καλούς αγώνες στο Ρολάν Γκαρός στο παρελθόν, έχω υπάρξει φιναλίστ στο τουρνουά. Έχω την αυτοπεποίθηση του παρελθόντος. Ξέρω ότι είμαι ικανός να δώσω μεγάλα αποτελέσματα και το έχω αποδείξει εξάλλου και με το τένις μου πριν μερικά χρόνια, έχοντας πολύ κοντά τον τίτλο, τον οποίο και έχασα από τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Ένιωσα εκείνη τη στιγμή ότι έπαιζα καταπληκτικό τένις, ώσπου ο Τζόκοβιτς μπήκε μέσα στο γήπεδο και άρχισε να παίζει ένα τένις, το οποίο δεν τον έχω δει να ξαναπαίζει σε καμία από τις αναμετρήσεις μας. Αλλά σίγουρα παραμένει σαν μάθημα για μένα το να μπορώ να χειρίζομαι αυτές τις καταστάσεις με μεγαλύτερη σοφία και να μη βιάζομαι τόσο πολύ».

Για τους οπαδούς του: «Έχω πάρει πολύ μεγάλη υποστήριξη και αγάπη τα τελευταία χρόνια από τους ομογενείς Έλληνες και νιώθω ευγνώμων που έχω χτίσει ένα τέτοιο fan base σε όλο τον κόσμο. Το τένις φυσικά μου είχε δώσει αυτή τη δυνατότητα να δημιουργήσω όνειρα σε νέα παιδιά στη χώρα μας. Είναι για μένα πολύ σημαντικό το ότι χτίζω μέσα από το τένις».

Για το τι θα ήθελε να βελτιώσει στο παιχνίδι του: «Νιώθω ότι πολλές φορές ανοίγω ευκαιρίες για τους αντιπάλους μου και μάλλον θα μπορούσα να παίξω ακόμα μεγαλύτερο τένις πίσω από την base line. Κάτι το οποίο μπορώ να βελτιώσω είναι τα αβίαστα λάθη, τα οποία πιστεύω μερικές φορές, σε όχι τόσο καλές μέρες μου, δίνω πολλά αβίαστα λάθη. Κάτι το οποίο έχω δουλέψει πρόσφατα είναι επίσης το σερβίς μου, στο οποίο πιστεύω μπορώ να είμαι ακόμα πιο επιθετικός και να βρίσκω τις γωνίες του γηπέδου ακόμα πιο καθαρά».

Για τη σχέση με τον πατέρα και προπονητή του: «Εγώ και ο πατέρας μου, πάντα μοιραζόμασταν το τένις και ήταν κάτι κοινό, κάτι δικό μας. Και όταν βγαίνει αυτό από το παρασκήνιο, νιώθω ότι χάνεται ένα μέρος της ταυτότητάς μου σαν παίκτης. Έχουν υπάρξει στιγμές στο παρελθόν όπου δεν ήταν μαζί μου και ένιωσα σχεδόν μισός σαν παίχτης.

Ήταν κάτι το οποίο πάντα ήταν κοινό πάθος μας και των δύο. Μου δίνει πολύ αυτοπεποίθηση στο παιχνίδι γιατί είναι κάποιος ο οποίος ξέρω ότι μπορεί να υπάρξουν στιγμές όπου κάτι δεν πάει καλά και αυτός να είναι εκεί, να το αναλύσω, να το παρατηρήσει, να μου δώσει την καλύτερη συμβουλή και να με νιώσει με τον καλύτερο τρόπο από οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο.

Μπορεί μερικές φορές να μη μιλήσω πολύ ωραία, αλλά είναι μοναδικός που το καταλαβαίνει και είναι μέρος της δουλειάς. Το καλό με αυτό είναι ότι μπορούμε να ξεχωρίσουμε τη δουλειά του πατέρα και τη δουλειά του προπονητή. Μερικές φορές εμπλέκεται όμως, αλλά έχουμε βρει τρόπο να το ξαναβάζουμε εκεί που ανήκει».

Για τον παππού του: «Κατά κάποιο τρόπο ζει μαζί μου. Το νιώθω ότι είναι μέρος της κληρονομιάς μου. Είναι κάτι το οποίο έχω βαθιά μέσα μου, αλλά το ταλέντο, είναι όλο της μητέρας μου».

Για τον… έρωτά του με το τένις και τη συνέχεια της σεζόν: «Κανένας Έλληνας δεν είχε ερωτευτεί το τένις και ήθελα να είμαι ο πρώτος. Από εδώ και πέρα νιώθω υγιής, νιώθω ότι μπορώ να αγωνιστώ ξανά στο 100%, νιώθω ότι αυτή είναι η στιγμή μου και ότι από δω και πέρα δεν έχω καμία δικαιολογία ώστε να μην τα πάω καλύτερα».

Οι δηλώσεις του Απόστολου Τσιτσιπά

«Τώρα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι ευκαιρία να αποδείξει ότι έχει ένα πλεονέκτημα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι για μένα πολιτισμός. Είναι ευγενής άμιλλα, είναι αλληλεπίδραση μεταξύ των λαών. Αυτά είναι τα ιδεώδη τα οποία έχουν ξεκινήσει από τους προγόνους μας».

Για την ομάδα πίσω από τον Στέφανο: «Κάθε χρόνο γίνεται μια εκτίμηση της αγωνιστικής του πορείας την προηγούμενη χρονιά και προσθέτουμε πράγματα. Υπάρχει η ομάδα που ασχολείται με την ανάλυση του παιχνιδιού. Επαγγελματίες του χώρου κάνουν αναλύσεις όλα τα παιχνίδι του Στέφανου και βγάζουμε κάποιες αποφάσεις και πάντα είμαστε ανοιχτοί για να βελτιωθούμε, γιατί αν δεν είσαι ανοιχτός να βελτιωθείς, θα μείνει στάσιμος. Περάσαμε κάποια δυσκολία στο τέλος της χρονιάς με το σερβίς του, τώρα έχουμε κάνει κάποιες αλλαγές στο σερβίς και περιμένουμε να δούμε».

Για το ελληνικό ταπεραμέντο και τις αντιδράσεις την ώρα του αγώνα: «Έτσι έχουμε συνηθίσει από πολύ μικρές ηλικίες όταν καθοδηγείς τα παιδιά. Αυτό είναι ένα μέρος της τέχνης. Όταν ξεκινήσαμε να ταξιδεύουμε, δεν πίστευε κανείς ότι μπορούμε να προχωρήσουμε και να φτάσουμε τόσο μακριά. Το coaching επιτρέπεται είναι μέρος της διαδικασίας. Αυτό εξαρτάται από τον ίδιο τον Στέφανο. Να μας καθοδηγήσει, να μας πει τι ακριβώς χρειάζεται, σε ποια σημεία του αγώνα χρειάζεται να υπάρχει».

Για τη μητέρα του Στέφανου: «Είναι πάρα πολύ αυστηρή όσον αφορά το τένις, όσον αφορά την καθημερινότητα είναι φοβερά ευαίσθητη. Αλλά όταν μπαίνει μέσα στο γήπεδο τένις, ακόμα και σαν θεατής, είναι σαν να αγωνίζεται η ίδια. Νομίζω ότι ενωθήκαμε πολύ δυνατά μέσα από το τένις σαν οικογένεια γι’ αυτό και είμαστε τόσα χρόνια μαζί και πετυχαίνουμε αυτούς τους στόχους. Την περισσότερη προπονητική στα παιδικά τους χρόνια την είχε η μητέρα τους. Ο πατέρας της συζύγου μου ήταν χρυσός Ολυμπιονίκης το ’54 στη Μελβούρνη».

newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *