Κατηγορίες
"ΤΕΤ Α ΤΕΤ" ΜΕ ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΥΕΞΙΑΣ

Surf και Sup: Τα θαλάσσια αθλήματα που ολοένα και περισσότερα παιδιά αγαπούν

Μάθετε τα πάντα για το surf και το sup και τις προπονήσεις που γίνονται στα Χανιά.

Το sup (stand up paddle) είναι ένα άθλημα στο οποίο ο αθλητής στέκεται όρθιος στη σανίδα που επιπλέει στο νερό ενώ χρησιμοποιεί ένα κουπί. Από την άλλη το surf είναι ένα άθλημα στο οποίο ένα άτομο, ένας σέρφερ, χρησιμοποιεί μια σανίδα για να ‘’ανέβει’’ πάνω στα κύματα και να βγει στην ακτή.

Τα δύο αυτά αθλήματα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουν διαδοθεί αρκετά. Πολλοί αξιόλογοι Έλληνες αθλητές έχουν λάβει σημαντικές διακρίσεις σε πρωταθλήματα εντός και εκτός Ελλάδας.

Στα Χανιά εδώ και 11 χρόνια έχει ιδρυθεί το Chania surf club το οποίο εδώ και 6 χρόνια είναι  αθλητικό σωματείο αναγνωρισμένο από την γενική γραμματεία αθλητισμού με αθλητική αναγνώριση στα αθλήματα του sup και του surf.

Το mirrorsports.gr συνάντησε τον Νίκο Καλατζάκη, προπονητή surf και sup στο Chania surf club και έμαθε τα πάντα γύρω από τα θαλάσσια αυτά αθλήματα.

Συνέντευξη: Μαρία Κλουβιδάκη

Νίκο υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία που μπορεί ένα παιδί να ξεκινήσει Sup ή Surf;

«Δεν υπάρχει κάποια ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί. Όταν ένα παιδί έχει υδροβιότητα ότι μπορεί να κολυμπάει μόνο του, αυτό σημαίνει αυτόματα ότι μπορεί να κάνει surf ή sup. Αν οποιοδήποτε παιδί μπορεί να κολυμπήσει αυτόνομα μόνο του, χωρίς βοήθεια μπορεί να ασχοληθεί με τα συγκεκριμένα αθλήματα. Για παράδειγμα όταν εγώ έβγαζα τη σχολή προπονητικής στην Κορνοάλη στην Αγγλία, εκεί τα παιδιά από 3 χρονών έκαναν sup κανονικά καθώς είναι πιο πολύ στην κουλτούρα τους».

Τι περιλαμβάνει ένα μάθημα Sup ή Surf;

«Εμείς κάνουμε μαθήματα τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα. Για όλο το διάστημα των καλοκαιρινών διακοπών έχουμε ένα θερινό σχολείο στη Χρυσή ακτή. Τα παιδιά είναι χωρισμένα σε τρεις ομάδες ανάλογα με την ηλικία τους και τη σωματική διάπλαση. Τα πρωινά λοιπόν τα παιδιά ξεκινούν με μαθήματα κολύμβησης, κάνουν διάφορες αθλοπαιδίες, ενδυνάμωση, προπόνηση, τρέξιμο και φυσική κατάσταση. Όταν είναι ήρεμος ο καιρός κάνουν sup ενώ όταν έχει κύμα κάνουν surf. Πολλές φορές μέσα στο πρόγραμμα της κολύμβησης, τα παιδιά τα βάζουμε μέσα στο νερό με σανίδες του surf και κολυμπάμε διάφορες αποστάσεις ώστε να αρχίζουν να νιώθουν οικεία με τη σανίδα. Με τις σανίδες του surf τα παιδιά μπορούν να κολυμπήσουν μεγαλύτερες αποστάσεις. Επειδή επιπλέουν και επίσης μπορούν ανά πάσα στιγμή να ξεκουραστούν σε περίπτωση που δεν πατώνουν. Συνολικά κάνουμε προπονήσεις surf και sup 2 δίωρα το πρωί και 2 δίωρα το απόγευμα».

Οι σανίδες που χρησιμοποιούν τα παιδιά είναι παιδικές ή είναι ίδιες με των ενηλίκων;

«Τα πιο ανεπτυγμένα παιδιά (έχουμε παιδιά μέχρι και 14 ετών) χρησιμοποιούν κανονικά σανίδες που είναι για ενήλικες. Τα πιο μικρόσωμα παιδάκια που είναι από κάποια κιλά και κάτω, τους δίνουμε πιο μικρές σανίδες που είναι για παιδιά και τους δίνουμε και παιδικά κουπιά γιατί το πιο σημαντικό είναι το κουπί. Το κουπί αν είναι πολύ μεγάλο το παιδί θα πρέπει να βάλει πολύ μυϊκή δύναμη και μπορεί να τους δημιουργήσει επίσης ορθοπεδικά προβλήματα».

Πόσα χρόνια ασχολείστε με το surf και το sup στα Χανιά;

«Το chania surf club έχει δημιουργηθεί εδώ και 11 χρόνια. Τα τελευταία 6 χρόνια είμαστε αθλητικό σωματείο αναγνωρισμένο από την γενική γραμματεία αθλητισμού με αθλητική αναγνώριση στα αθλήματα του sup και του surf. Συμμετέχουμε λοιπόν σαν αθλητικό σωματείο και σε αγώνες. Έχουμε ομάδα που συμμετέχει σε αγώνες πάει σε πρωταθλήματα, οι αθλητές μας είναι μέλη της εθνικής ομάδας. Έχουμε λάβει μέρος σε πέντε παγκόσμια πρωταθλήματα και τον Σεπτέμβρη θα πάμε σε άλλο ένα με την εφηβική ομάδα. Μέσα από τα παιδικά αθλήματα που κάνουμε επιλέγουμε τα ‘’ταλέντα’’ τα οποία εγγράφονται στην ομοσπονδία canoe-kayak και τα παίρνουμε μαζί μας στους αγώνες. Πέρυσι πήραμε το πρωτάθλημα. Φέτος είναι το πρωτάθλημα για παιδιά 6 έως 14 ετών. Κάθε χρόνο γίνεται στο εθνικό κοπηλατοδρόμιο στον Σχοινιά. Οι αθλητές μας πάντα παίρνουν πρόκριση για το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Τέλη Σεπτεμβρίου θα πάμε στην Πολωνία».

mirrorsports.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *