Κατηγορίες
Basket Corner IN THE SPOTLIGHT Υπόλοιπα αθλήματα

Τα έσοδα από το στοίχημα άνοιξαν τα σύνορα στα ερασιτεχνικά αθλήματα

Τρανό παράδειγμα το μπάσκετ γυναικών.

Ευρωπαϊκός οργασμός για τις ελληνικές ομάδες σε όλα τα ερασιτεχνικά αθλήματα, καθώς τα παραπάνω έσοδα από τις στοιχηματικές εταιρίες έχουν βοηθήσει τους συλλόγους να δηλώσουν συμμετοχή στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις των ερασιτεχνικών αθλημάτων.

Ημέρες που χρόνια είχαμε να δούμε ζούμε στον ελληνικό ερασιτεχνικό αθλητισμό. Μετά από πολλά χρόνια που σε κάποια αθλήματα δεν υπήρχε ούτε ένας εκπρόσωπος στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα, φέτος λόγω στοιχήματος έχουμε φτάσει στο σημείο να υπάρχει πρωτάθλημα με 8 ομάδες και να παίζουν σε εκτός συνόρων διοργανώσεις οι 5!

Αυτό ξαναλέμε πως έχει να κάνει με το στοίχημα και τα χρήματα που δίνουν οι στοιχηματικές εταιρίες στον ερασιτεχνικό αθλητισμό (για την ακρίβεια χρήματα που πηγαίνουν μέσω της σχετικής φορολόγησης για να είμαστε πιο σωστοί). Χρήματα που σε περιπτώσεις που υπάρχουν επιτυχίες, θα είναι ακόμα περισσότερα. Και όταν λέμε επιτυχίες, οι ομάδες έχουν στα χέρια τους λίστες που αναφέρονται τα λεφτά που έχουν να πάρουν αναλόγως τις επιτυχίες σε Ελλάδα και Ευρώπη και φυσικά μιλάμε για μπόνους και όχι γι’ αυτά που αρχικά έχουν συμφωνηθεί.

Τα περισσότερα έσοδα έκαναν τους παράγοντες των συλλόγων να δηλώσουν τις ομάδες τους στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα και εμείς θα ασχοληθούμε με το πόσες και σε ποια αθλήματα έγινε αυτό. Στο μπάσκετ γυναικών ας πούμε, από τις 10 ομάδες που θα αγωνιστούν στην Α1, οι 5 θα παίξουν Ευρώπη, ενώ στο βόλεϊ ανδρών, από τις 8 που θα μονομαχήσουν στην Volley League, οι 5 θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και στο εξωτερικό.

Πάμε να δούμε τις ομάδες που θα παίξουν Ευρώπη και φυσικά την διοργάνωση που θα συμμετάσχουν:

βόλεϊ

Βόλεϊ: Από το τίποτα, χαμός..

Στο βόλεϊ ανδρών και γυναικών υπήρχε μεγάλο θέμα τα τελευταία χρόνια αναφορικά με τις ομάδες που δεν έπαιζαν στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα, παρότι κέρδιζαν τα εισιτήρια τους από τα πρωταθλήματα και τα Κύπελλα. Φέτος τα πράγματα όχι απλά άλλαξαν, αλλά συνολικά θα αγωνιστούν στις εκτός συνόρων διοργανώσεις 11 ομάδες, οι 6 στις γυναίκες και οι 5 στους άνδρες, παίζοντας και στις 4 μαζί με το Βαλκανικό Κύπελλο που δίνει το εισιτήριο για το Challenge Cup, διοργανώσεις. Αναλυτικά οι συμμετοχές των ομάδων μας στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα του βόλεϊ έχουν ως εξής:

Champions League

Άνδρες: Ολυμπιακός

Γυναίκες: Ολυμπιακός

CEV Cup

Άνδρες: Φοίνικας Σύρου

Γυναίκες: ΠΑΟΚ, ΑΟ Θήρας

Challenge Cup

Άνδρες: ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός

Γυναίκες: Θέτις Βούλας, Παναθηναϊκός

Βαλκανικό κύπελλο

Άνδρες: Κηφισιά

Γυναίκες: Άρης

πόλο

Πόλο: 40 με 50% η αύξηση

Συνεχίζουμε με το πόλο όπου και εκεί τα πράγματα όσον αφορά τις συμμετοχές στις εκτός συνόρων διοργανώσεις είναι σαφώς καλύτερα σε σχέση με πέρσι, καθώς μιλάμε πως η αύξηση μπορεί να φτάνει και το 50%. Να τονιστεί βέβαια πως στο πόλο τα πράγματα δεν ήταν τόσο άσχημα όσο στο βόλεϊ και πως την περσινή χρονιά υπήρχαν λίγες ομάδες βασικά λόγω κορονοϊού. Πάμε να δούμε τις ομάδες στην υδατοσφαίριση που θα παίξουν εκτός συνόρων τη νέα χρονιά:

Champions League

Άνδρες: Ολυμπιακός (απευθείας ομίλους). Βουλιαγμένη, Απόλλων Σμύρνης (προκριματικά και οι δύο)

Euroleague

Γυναίκες: Ολυμπιακός, Βουλιαγμένη, ΑΝΟΓ, Εθνικός Πειραιά

Eurocup

Άνδρες: ΑΕΚ, Περιστέρι, Υδραϊκός

Μπάσκετ γυναικών

Μπάσκετ γυναικών: Οι 5 από τις 10 παίζουν Ευρώπη

Στο μπάσκετ δεν μπορούμε καν να μιλάμε για αύξηση όσον αφορά την περασμένη χρονιά, καθώς λόγω της πανδημίας καμία ελληνική ομάδα δεν έπαιξε εκτός συνόρων. Φέτος τα πράγματα άλλαξαν, όχι επειδή ο κορονοϊός μας έχει αφήσει (δυστυχώς είναι ακόμα εδώ), αλλά γιατί τα έσοδα είναι περισσότερα και έτσι θα δούμε τους συλλόγους να προσπαθούν και στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα. Και μάλιστα θα παλέψουν για την διάκριση στην Ευρώπη 5 ομάδες που είναι το 50% όσων συμμετέχουν συνολικά στο πρωτάθλημα. Πάμε να δούμε το ποιες ομάδες θα αγωνιστούν στην Ευρώπη. Δεν λέμε το που, καθώς όλες μας οι ομάδες θα παίξουν στο Eurocup είτε απευθείας στους ομίλους, είτε στα προκριματικά:

Eurocup

Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός (σε ομίλους και οι δύο), ΠΑΟΚ, Ελευθερία Μοσχάτου, Νίκη Λευκάδας (θα δώσουν προκριματικά)

χάντμπολ

Χάντμπολ: Μόλις 2 πέρσι, 8 φέτος

Μεγάλη η διαφορά στις ομάδες που θα αγωνιστούν φέτος σε ευρωπαϊκά κύπελλα σε σχέση με πέρσι υπάρχει και στο χάντμπολ. Πέρσι και μετά γνωστά ξαναλέμε προβλήματα του κορονοϊού, μόλις δύο ομάδες είχαν αποφασίσει να παίξουν εκτός συνόρων, με την ΑΕΚ βέβαια να καταφέρνει να φτάνει ως το τέλος του European Cup κατακτώντας τον τίτλο. Η Ένωση φέτος ανεβαίνει σκαλί, καθώς πλέον θα αγωνιστεί στο European League έχοντας και εκεί στόχο την διάκριση. Όσον αφορά τις υπόλοιπες ομάδες, συνολικά θα συμμετάσχουν σε Ευρωπαϊκές διοργανώσεις 8 ομάδες σε άνδρες και γυναίκες με την διαφορά σε σχέση με πέρσι να είναι τεράστια. Πάμε να δούμε ποιες θα είναι αυτές και που θα αγωνιστούν:

European League

Άνδρες: ΑΕΚ

European Cup

Άνδρες: ΠΑΟΚ, Πυλαία, Δράμα, Διομήδης

Γυναίκες: ΠΑΟΚ, Πυλαία, Πανόραμα

Μπάλα

Ποδόσφαιρο γυναικών: Μία διοργάνωση, μία και η ομάδα

Στο ποδόσφαιρο γυναικών δεν είχαμε καμία διαφορά σε σχέση με πέρσι, καθώς έτσι και αλλιώς μία είναι η διοργάνωση και αυτή είναι το Champions League. Εκεί αγωνίστηκε ο ΠΑΟΚ, η ομάδα που κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Champions League

ΠΑΟΚ

Ποδόσφαιρο σάλας: Και εδώ μία η διοργάνωση, μία και η ομάδα

Και στο ποδόσφαιρο σάλας ισχύει ότι και στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Δηλαδή μία είναι η Ευρωπαϊκή διοργάνωση, το Champions League και μία είναι η ομάδα που συμμετάσχει. Πέρσι έπαιξε σε αυτό η ΑΕΚ και φέτος ο Δούκας ο οποίος έχει ήδη αποκλειστεί, μένοντας εκτός συνέχειας.

Champions League

Δούκας

Τα έσοδα έδωσαν το δικαίωμα στις ομάδες να πάνε για το κάτι παραπάνω

Όπως αναφέραμε και στην αρχή, φέτος οι στοιχηματικές εταιρίες θα δίνουν ένα σημαντικό χρηματικό ποσό στα ερασιτεχνικά σωματεία. Για την ακρίβεια τα χρήματα αυτά είναι από την σχετική φορολογία της Πολιτείας. Χρήματα που σίγουρα αν όντως δοθούν δίνουν μια μεγάλη ανάσα στον αθλητισμό. Σίγουρα για την αρχή έδωσαν ένα κύμα αισιοδοξίας, κάτι που φαίνεται και από το πόσες ομάδες θέλησαν φέτος να δηλώσουν συμμετοχή στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ευχή μας είναι κάθε χρόνο να βλέπουμε τόσες και ακόμα περισσότερες ομάδες να παίζουν εκτός συνόρων και να μας φέρνουν επιτυχίες και διακρίσεις που τόσο έχει ανάγκη ο ελληνικός αθλητισμός.

gazzetta.gr