Τα χρέη των ομάδων στις οποίες προς το πρόσωπο του αγωνίστηκε έκαναν τον πρώην παίκτη του Α.Ο.Χανιά Στέλιο Τσουκάνη να εγκαταλείψει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
Στην Ελλάδα είναι κοινός τόπος η πεποίθηση πως οι Έλληνες ποδοσφαιριστές ζουν μια πλουσιοπάροχη ζωή με ανέσεις λόγω των οικονομικών τους απολαβών. Η πικρή αλήθεια είναι όμως ότι οι ποδοσφαιριστές αυτοί είναι μειονότητα και οι πιο πολλοί Έλληνες παίκτες, στην καλύτερη περίπτωση, απλά έχουν έναν αξιοπρεπή μισθό.
Η πρόσφατη έκθεση της FIFPro, της Παγκόσμιας Ένωσης Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών, αποκάλυψε τη σκληρή πραγματικότητα. Περίπου το 1/3 των 1.005 ποδοσφαιριστών που έλαβαν οικονομική ενίσχυση από το Ταμείο Αλληλεγγύης που δημιουργήθηκε από κοινού με τη FIFA, είναι Έλληνες. Αν η οικονομική κρίση έφερε τα πάνω κάτω οικονομικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, η πανδημία ήταν η χαριστική βολή, όπως φυσικά ισχύει και σε άλλα επαγγέλματα.Από το 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2020, οπότε και ανακοινώθηκε η ίδρυση του Ταμείου, πάνω από 100 ομάδες παγκοσμίως χρεοκόπησαν, πολλές εξ αυτών ελληνικές και πάνω από 250 παίκτες έμειναν απλήρωτοι. Ένας από αυτούς είναι ο Στέλιος Τσουκάνης.
Live your (football) myth in Greece
O Τσουκάνης με τους συμπαίκτες του στη Νίκη Βόλου (σ.σ. Τη σεζόν 2014-15 στη Super League) ήταν στα αποδυτήρια, όταν πριν από ένα ματς Κυπέλλου, ο τότε πρόεδρος της ομάδας μπήκε μέσα.Υπό νορμάλ συνθήκες, ο πρόεδρος θα πλήρωνε τους διαιτητές του αγώνα με τα λεφτά από τα εισιτήρια του ματς, όμως στο γήπεδο ήρθαν μόλις 20 φίλαθλοι επειδή οι άλλοι οπαδοί της ομάδας έκαναν αποχή.
Ο πρόεδρος τους ανακοίνωσε πως αν συνεχιζόταν η αποχή θα έκλεινε τον ιστορικό σύλλογο της Νέας Ιωνίας του Βόλου.«Στην αρχή δεν τον πιστέψαμε» ανέφερε ο Τσουκάνης στην ιστοσελίδα της FIFPro, «όμως μετά μας είπε να μας είπε να μαζέψουμε τα πράγματα μας και να μην γυρίσουμε. Αυτό ήταν».
H αρχή του μαρτυρίου
Λίγες εβδομάδες μετά, υπέγραψε συμβόλαιο έξι μηνών για μια άλλη ομάδα της Super League, τον ΟΦΗ. Πριν όμως προλάβει να παίξει στους Κρητικούς, ο σύλλογος κατέρρευσε και αυτός λόγω χρεών.
«Έχασα τα χρήματα μου, δεν είχα ένα ευρώ στο όνομά μου. Έπρεπε να γυρίσω σπίτι μου και να μείνω με τους δικούς μου. Ήμουν 24 ετών και ήμουν 8 μήνες απλήρωτος» είπε ο Τσουκάνης.Ο παίκτης δικαιώθηκε στην Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών, όμως από τη στιγμή που οι ΠΑΕ είχαν διαλυθεί, δεν μπορούσε να πάρει τα λεφτά του, περίπου 29.000 ευρώ.«Ίσως για ποδοσφαιριστή, τα χρήματα να μην είναι πολλά, αλλά για μένα ήταν. Είχα παίξει επαγγελματικά ποδόσφαιρο για έξι χρόνια και δεν είχα πολλές οικονομίες», πρόσθεσε.Τουλάχιστον, χάρη στο Ταμείο ο Τσουκάνης και οι πρώην συμπαίκτες του θα πάρουν ένα μέρος από τα χρήματα που τους οφείλονται πίσω.
Η ζωή μετά
Μετά την εμπειρία του αυτή, ο Τσουκάνης έπαιξε σε κάποιες ομάδες της Β’ Εθνικής (μεταξύ αυτών και στον Α.Ο.Χανιά την περίοδο 2016-2017), έκανε τον υδραυλικό, ενώ αποφάσισε να σπουδάσει sports management και στόχος του είναι να επιστρέψει στον χώρο του ποδοσφαίρου κάποια στιγμή με τον νέο του ρόλο.
sputniknews.gr