Κατηγορίες
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα νέα μέτρα και το όχι του Σωτήρη Τσιόδρα στη μεγαλύτερη χαλάρωση

Το «όχι» του Σωτήρη Τσιόδρα, παρά την… πίεση εκ μέρους του Γιώργου Γεραπετρίτη για γενναίο άνοιγμα. 

Τα πολύ μικρά βήματα προς τη χαλάρωση των μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες από την κυβέρνηση, αντανακλούν τον φόβο των ειδικών και του Σωτήρη Τσιόδρα για ένα πιο διευρυμένο άνοιγμα, το οποίο, θα «έδινε το λάθος μήνυμα, τη χειρότερη στιγμή».

Αυτό ήταν άλλωστε και ένα από τα βασικά επιχειρήματα, που σύμφωνα με πληροφορίες, άρθρωσαν οι επιστήμονες στην πολύωρη χθεσινή τους συνεδρίαση, παρόντος του υπουργού Επικρατείας κ. Γιώργου Γεραπετρίτη. Τα μέλη της Επιτροπής έκριναν ότι η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, στην πραγματικότητα δεν επιτρέπει καμία χαλάρωση, καθώς το τρίτο κύμα βρίσκεται στην κορύφωσή του, η σταδιακή, αργή αποκλιμάκωση δεν έχει ξεκινήσει και τα νοσοκομεία έχουν ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Γεραπετρίτης φέρεται να μετέφερε την επιθυμία της κυβέρνησης να υπάρξουν μεγαλύτερες βαλβίδες «αποσυμπίεσης» της έντασης που νοιώθουν οι πολίτες από το παρατεταμένο lockdown. Στη βάση αυτής της ανάγκης, μάλιστα, τάχθηκε ανοικτά υπέρ της άρσης απαγόρευσης από δήμο σε δήμο για άθληση, περίπατο κα – κάτι που σημειωτέον, είχε περίπου προεξοφληθεί με διαρροές τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα.

Οι ειδικοί επιστήμονες, ωστόσο, ήταν κάθετα αρνητικοί στο σύνολό τους, περιλαμβανομένου, όπως λένε οι πληροφορίες, και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, που συμφώνησε ότι θα ήταν παρακινδυνευμένο στην παρούσα χρονική στιγμή και θα έστελνε λάθος μήνυμα. Από τις τοποθετήσεις τους, μάλιστα, ήταν μάλλον σαφές ότι η Επιτροπή είδε με αρνητικό μάτι την καλλιέργεια κλίματος προσδοκιών για μεγαλύτερο άνοιγμα.

Αντίθετα, τα μέλη της Επιτροπής χαιρέτισαν την απόφαση της κυβέρνησης για τη δυνατότητα διεξαγωγής rapid test από κάθε πολίτη εβδομαδιαίως – 10 εκατ. τεστ, 4 φορές τον μήνα δηλαδή, όπως και την προαναγγελία ότι το άνοιγμα των σχολείων, όποτε κριθεί ασφαλές, θα γίνει με την παράλληλη διεξαγωγή τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Χθες, οι επιστήμονες επέτρεψαν μόνο την επιστροφή της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα στις 21.00, το βράδυ και την κατάργηση του μέτρου κίνησης εντός δύο χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας. Επέμειναν, ωστόσο, σθεναρά στη διατήρηση της απαγόρευσης μετακίνησης από δήμο σε δήμο. Εδωσαν επίσης το πράσινο φως για το άνοιγμα κομμωτηρίων και ινστιτούτων αισθητικής. Και τίποτα άλλο.

Την ερχόμενη Παρασκευή θα τεθεί επί τάπητος το κρίσιμο ζήτημα του ανοίγματος του λιανεμπορίου. Η κυβέρνηση επιθυμεί και δεν το κρύβει, να ανοίξουν όλα τα καταστήματα, μικρά και μεγάλα, με αυστηρά μέτρα προστασίας. Οι ειδικοί παραμένουν επιφυλακτικοί. Αν η πορεία των κρουσμάτων το επιτρέπει, θα δώσουν τη συγκατάθεσή τους. Αν όχι, το σχέδιο θα αναβληθεί για ακόμα μία εβδομάδα.

ieidiseis.gr