Κατηγορίες
Αυτοδιοίκηση

Τα νούμερα στις ΜΕΘ κρίνουν την άρση του lockdown – Ποιο είναι το όριο

Τι αναφέρουν οι ειδικοί.

Κατηγορηματικός ότι δεν πρέπει να προχωρήσει η χώρα σε άρση του lockdown, αν δε φτάσουν σε διψήφια νούμερα οι ασθενείς με κορονοϊό που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και αν δεν πέσουν γύρω στα 500 τα κρούσματα που εντοπίζονται καθημερινά, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος. 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα δεν επιδέχονται καμία συζήτηση για άρση των περιοριστικών μέτρων.  Το lockdown μπορεί να αρθεί μόνο σε συγκεκριμένους τομείς της αγοράς, ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να κάνουν κατά κάποιο τρόπο γιορτές, αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από τις τελευταίες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα.

«Νομίζω ότι αν δε δούμε διψήφια νούμερα ασθενών στις εντατικές και λογικά τριψήφια νούμερα στα καθημερινά κρούσματα, γύρω στα 500 όπως είπε και ο κ. Κικίλιας, δεν μπορούμε να μιλάμε για άρση του lockdown. Αυτήν τη στιγμή απέχουμε πολύ από το σημείο που θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα ανοίξουμε. Αυτό θα μπορούσε να γίνει λίγο πριν τα Χριστούγεννα και μόνο σε τομείς της αγοράς που θα μας βοηθούσαν να νιώσουμε τις γιορτές, όπως το λιανεμπόριο και τα κομμωτήρια. Όλα, ωστόσο, θα εξαρτηθούν από την κατάσταση. Η σημερινή δε μας επιτρέπει να κάνουμε καμία συζήτηση σχετικά με άρση του lockdown. Θα ήταν ιδιαιτέρως πρωθύστερη», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Εξαδάκτυλος.about:blank

Τα εμβόλια

Με αφορμή το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι από την ερχόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί για τον κορονοϊό, ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι για να γίνει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα, θα πρέπει να δοθεί η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και παίρνει από μόνο του αποφάσεις. Εμείς θα περιμένουμε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δε γνωρίζω ποτέ θα γίνει κάτι τέτοιο. Σε περίπτωση που, όπως λέγεται, η Ελλάδα προμηθευθεί μέσα στον Ιανουάριο τα εμβόλια και ξεκινήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί, μέχρι το Πάσχα θα μπορεί να έχει δημιουργηθεί ένα ικανοποιητικό τείχος προστασίας στην κοινωνία απέναντι στον κορονοϊό. Βέβαια, το εμβόλιο θα δοθεί σε δύο δόσεις, με 21 μέρες διαφορά η μία από την άλλη, αλλά και πάλι υπάρχει ικανοποιητικός χρόνος μέχρι το Πάσχα. Αν έχουμε το εμβόλιο, το καλοκαίρι θα είμαστε καλά», σημειώνει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. 

ethnos.gr