Κατηγορίες
SUPER LEAGUE 2 IN THE SPOTLIGHT

Το πήρε απόφαση ο Λεουτσάκος: ”Ξεκινάει το πρωτάθλημα στις 7 Νοέμβρη και… βλέπουμε”

Θα αρχίσει στις 7 Νοεμβρίου Σούπερ Λιγκ 2, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Λίγκας Λεωνίδα Λεουτσάκο.

Ο πρόεδρος της ένωσης Super League 2 Football League, Λεωνίδας Λεουτσάκος, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό ”Sport fm Πάτρας” και σχολίασε όλα τα ανοικτά θέματα των πρωταθλημάτων των χαμηλότερων επαγγελματικών κατηγοριών, την έναρξή τους και αναφέθηκε και στις επικείμενες εκλογές της ΕΠΟ.

Αναλυτικά όσα είπε σε απόδοση Soccer Plus:

Για το αν το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει στις 7/11:

Η σέντρα για τις 7 του μηνός είναι σίγουρη, έχουν πάρει απόφαση όλες οι ομάδες ότι θα ξεκινήσουμε και τείνουμε σε αυτή τη διαδικασία, ώστε να παίξουμε κανονικά. Αυτή η κατηγορία τα τελευταία χρόνια ταλανίζεται από προβλήματα λόγω του ότι δεν έχει σταθερό τηλεοπτικό συμβόλαιο, δύο τριών χρονών, πέρα από την προηγούμενη χρονιά που είχαμε μία συμφωνία για ένα συν ένα χρόνο, είναι πολλά τα προβλήματα που υπάρχουν στην κατηγορία από οικονομικής πλευράς γιατί υπάρχει μεγάλη διαφορά απόψεων από τη μεγάλη κατηγορία στην αμέσως επόμενη, δεν δίνουν την δέουσα προσοχή οι παράγοντες της πολιτείας στο κομμάτι που λέγεται ποδόσφαιρο και για αυτό πέρυσι έγινε μία αναδιάρθρωση που δεν έγινε όπως έπρεπε να γίνει γιατί είχαν τάξει στις ομάδες άλλα χρήματα και άλλο συμβόλαιο και δεν προχώρησε αυτό και φτάσαμε σε άλλο κομμάτι που είμαστε πάλι πίσω. Υπάρχουν κάποιες συζητήσεις για να βρούμε τηλεοπτικό συμβόλαιο και πρέπει να βοηθήσουν και άλλοι παράγοντες προκειμένου η κατηγορία αυτή να βρει το δρόμο της, γιατί το επαγγελματικό ποδόσφαιρο Δεν είναι μόνο super League, είναι και η super League 2 και η football League

Για την διαφορά στα τηλεοπτικά συμβόλαια στην μεγάλη κατηγορία και τις μικρότερες και αν θα βρεθεί λύση με την ΕΡΤ:

Τα προβλήματα που έχουν οι ομάδες στις χαμηλότερες κατηγορίες είναι πολύ περισσότερα και λόγω της πανδημίας και λόγω του ότι δώσαμε βάση σε θέματα υγείας και άνθρωπος δεν τελείωσε πέρυσι το πρωτάθλημα, μπήκαμε σε διαδικασία να κάνουμε προσπάθεια να το τελειώσουμε, κάναμε ένα προγραμματισμό και για διάφορους λόγους με την ΕΠΟ και το μπαράζ, δεν πήραμε χρήματα από την ΕΡΤ, δεν μας τα έδωσαν, οι πρόεδροι δεν πήραν το αναμενόμενο ποσό για τις ομάδες,  τελείωσε το πρωτάθλημα άκομψα λόγω της πανδημίας, από Ιούλιο Αύγουστο έχουμε ξεκινήσει προετοιμασία οι πρόεδροι το μόνο που κάνουν είναι να βάζουν το χέρι στην τσέπη, για παίκτες προπονητές, ΙΚΑ εφορεία που όλα αυτά είναι ένα νούμερο μεγάλο, το οποίο δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, ούτε βοήθεια. Το θεωρώ άδικο αν φέτος ξεκινήσουμε και δεν βρεθεί μία μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια προς τους προέδρους για να μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Είτε είναι η ΕΡΤ είτε είναι φόρος από το στοίχημα όπως έχουμε πει και δεν μας ακούει κανένας. Δεν μπορεί οι ομάδες του πρωταθλήματος να μετέχουν στο στοίχημα και να μη λαμβάνουν ένα ποσοστό. Δεν υπάρχει βοήθεια από τις εταιρείες που μπορούν να βοηθήσουν  το ποδόσφαιρο. Στο εξωτερικό στις μεγάλες λίγκες δίνονται οικονομικά ποσά για να μπορούν να αντέξουν γιατί είναι συνέχεια. Η SL 2 είναι συνέχεια της πρώτης κατηγορίας από κει ανεβαίνουν οι ομάδες από κει αντλούν παίκτες, για να μπορέσουμε να φτιάξουμε μία βάση, η οποία θα μπορεί μια ομάδα να παίξει στην SL1 θα πρέπει να έχει τα ανάλογα οικονομικά κριτήρια.Οι πρόεδροι των μικρότερων κατηγοριών το μόνο που κάνουν είναι να πληρώνουν δεν κάνουν  κάτι άλλο και με τη δυσκολία της πανδημίας που δεν έχουμε φιλάθλους για να μαζέψουμε κάποια χρήματα από τα εισιτήρια. Πρέπει να σκύψει η Πολιτεία και να δει πολύ πιο σοβαρά τι γίνεται στη superleague 2 και στη football League όπως έκανε στη superleague 1 και να τη βοηθήσει ανάλογα με όσα έκανε στην παραπάνω κατηγορία.

Για τα δεδομένα που υπάρχουν στο τηλεοπτικό τοπίο:

Πέρυσι ξεκινήσαμε μία διαδικασία με την ΕΡΤ προ της πανδημίας του Κορωνοϊού, με την προηγούμενη κυβέρνηση και το σχέδιο της αναδιάρθρωσης, και είχαμε σκοπό να πάρουμε 850.000 για τη superleague 2, γύρω στις 300.000 οι ομάδες της football league, αφού άλλαξε κυβέρνηση δεχθήκαμε μετά κόπων και βασάνων από το να κόψουμε το ποδόσφαιρο στη μέση, δεχθήκαμε όλο το βάρος μία ομάδα που είχε μπάτζετ 800 και 900.000 ευρώ, φτάσαμε σε σημείο να πάρουμε τα μισά λεφτά τα οποία και δεν πήραμε. Από τα 5.5 εκατομμύρια που ήταν να πάρουμε πήραμε 3.5 εκατομμύρια γιατί δεν ολοκληρώθηκε το πρωτάθλημα και λιγότερα πήρε η φουτμπολ λιγκ. Πρέπει να βρεθεί μία λύση γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι το πρωτάθλημα. Η να κάνουμε ένα διετές τριετές συμβόλαιο το οποίο οι ομάδες κάποια στιγμή θα πάρουν τα λεφτά που ήταν να πάρουν πέρυσι που δεν τα πήρανε λόγω πανδημίας. Τουλάχιστον φέτος επειδή δεν θα υπάρχουν εισιτήρια, οι ομάδες έχουν οικονομική δυσπραγία, υπάρχει πανδημία και έξοδα, για όλα αυτά θα πρέπει να στηριχθεί το ποδόσφαιρο. Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για τις οποίες υπάρχουν και δικλείδες ασφαλείας, δεν σας κρύβω ότι μία ομάδα της super League 2 μόνο από μισθούς εφορίες και ΙΚΑ έχει 400.000 έξοδα μόνο στο κράτος. Είναι λεφτά που επιστρέφονται, δεν τα κρατάνε οι πρόεδροι. Μιλάμε για 32 ομάδες και περίπου τρεις ή τέσσερις χιλιάδες εργαζόμενους. Μειώνεται η ανεργία, είναι εργαζόμενοι και πρέπει να στηριχθούν.

Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε προτάσεις για το πώς μπορεί να γίνει η επόμενη μέρα του ποδοσφαίρου, έχουμε κάνει συναντήσεις και με τον κύριο Αυγενάκη και με την ΕΠΟ, σαφώς είναι πολλές οι ομάδες και πρέπει να μειωθούν αλλά αυτό μπορεί να γίνει με ορίζοντα τριετίας για να γνωρίζει κάθε ομάδα τι χρήματα θα παίρνει. Μιλάμε για δύο κατηγορίες που μόνο χρήματα βάζουν και δεν παίρνουν τίποτα. Δεν σας κρύβω και σε θέμα τηλεθέασης υπάρχουν ομάδες και στη superleague 2 και στη football League που κάνουν μεγαλύτερη τηλεθέαση από ομάδες πρώτης κατηγορίας.Θα πρέπει να δοθεί λύση σε βάθος διετίας τριετίας να γνωρίζουμε που πηγαίνουμε, γιατί πάλι θα φτάσουμε σε σημείο να συζητάμε ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Και να μπουν και δικλείδες ασφαλείας, με συγκεκριμένο μετοχολογικό κεφάλαιο και να βγαίνουν όλα αυτά ένα μήνα πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα, όχι να συζητάμε ότι υπάρχει επιτροπή επαγγελματικού ποδοσφαίρου και να μην γνωρίζουμε 15 μέρες πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα ποιες ομάδες θα συμμετέχουν.Θα πρέπει να κινητοποιηθούν όλες σε αυτή τη διαδικασία και οι ποδοσφαιριστές με το συνδικαλιστικό τους όργανο τον ΠΣΑΠ. Όχι μόνο να διαμαρτύρονται και να μπουν στην διαδικασία γιατί οι εργαζόμενοι τους θέλουν καλύτερους όρους εργασίας και οικονομικούς. Να βοηθήσουν όλοι, να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να βρούμε λύση.

Αν δεν υπάρξει λύση μέχρι τις 7 Νοεμβρίου υπάρχει περίπτωση να επαναληφθεί το περσινό φαινόμενο να διακοπεί το πρωτάθλημα ή είναι οριστική απόφαση να ξεκινήσει;

Εμείς θα ξεκινήσουμε να δείξουμε καλή τη πιστεί ότι ξεκινάει το πρωτάθλημα μας και από κει και πέρα προχωρώντας θα αποφασίσουμε τι μέλλει γενέσθαι για την πορεία του πρωταθλήματος. Δεν μπορεί οι πρόεδροι να βάζουν μόνο λεφτά από την τσέπη τους, δεν γίνεται. Από τη στιγμή που πέρυσι το κρατικό κανάλι αρκετές ομάδες από την πρώτη κατηγορία προκειμένου να στηρίξει το ποδόσφαιρο, ειδικά φέτος που δεν θα υπάρχουν φίλαθλοι, υπάρχουν περιορισμοί, ανά πάσα στιγμή η χώρα μπαίνει σε άλλο κομμάτι λόγω της πανδημίας  εμείς θέλουμε να ενισχυθούν. Εμείς δεν θέλουμε να τους τα χαρίσουν, κάθε ομάδα δίνει 500 με 600.000 στην εφορία και τα μισά η football league.Βεβαίως και είναι όλα ανοιχτά όσον αφορά τη συνέχιση του πρωταθλήματος. Γιατί οι πρόεδροι δεν θα μπορούν να αντέξουν, μιλάμε για τη δεύτερη τη τάξει επαγγελματική κατηγορία και δεν στηρίζεται;

Για το αν πιστεύει ότι το πρωτάθλημα στα ολοκληρωθεί με παιχνίδια κεκλεισμένων των θυρών λόγω της πανδημίας:

Κάθε μέρα μπαίνουμε σε διαφορετική φάση σαν χώρα ανεβαίνουν τα κρούσματα και εμείς οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου πρέπει να συνεισφέρουμε σε αυτό το κομμάτι και για αυτό λέω ότι πρέπει οι ομάδες να ενισχυθούν γιατί είναι δύσκολο χωρίς κόσμο. Πρέπει να συμμορφωθούμε με τους λοιμωξιολόγους και ας καθυστερήσουμε να μπούμε στο γήπεδο, να μπούμε και να είμαστε υγιείς όχι να μπούμε και να μη βγούμε ποτέΑν υπάρχει εξέλιξη για τα τηλεοπτικά:Μες στην εβδομάδα Θα κάνουμε κάποια ραντεβού θα ζητήσουμε από αρμόδιους υπουργούς να μας βοηθήσουν και από εκεί και πέρα το βλέπουμε. Ο κύριος Αυγενάκης μέχρι στιγμής δεν είναι και το κόμμα του να μας βοηθήσει στο οικονομικό με την ΕΡΤ, θα κάνουμε κάποια ραντεβού να δούμε κατά πόσο μπορεί να μας βοηθήσει από το κομμάτι του, θα απευθυνθούμε κι αλλού και πιστεύω ότι θα βρεθεί κάποια λύση. Θεωρώ ότι πρέπει να στηριχθεί η προσπάθεια αυτή και να ξεκινήσει το πρωτάθλημα

Για τις εκλογές στην ΕΠΟ:

Στα τρία τελευταία χρόνια που είμαι πρόεδρος στην ένωση επαγγελματικού ποδοσφαίρου α2 και Β Εθνικής έχω μία πάρα πολύ καλή συνεργασία με την  διοίκηση της ΕΠΟ. Το δεύτερο χρόνο σε συνεργασία με την ΕΠΟ μας κάλυψαν και το κομμάτι της διαιτησίας που δεν είχε ξανασυμβεί ποτέ και γενικά έχω μία πάρα πολύ καλή συνεργασία που ευελπιστώ να συνεχιστεί.