Κατηγορίες
Τοπικό

Τοπικό Χανίων: Σεξιστικά σχόλια κατά γυναικών διαιτητών;

Την καταγγελία για σεξιστικά σχόλια κάνει η ομάδα του Ασπάλαθου που παίζει φέτος στο πρωτάθλημα της Γ’ ΕΠΣΧ, ως Γαλατάς.

Μάλιστα, ο Ασπάλαθος στη μακροσκελή ανακοίνωσή του μιλάει για σεξιστικά σχόλια στο ματς που έγινε την Κυριακή, απέναντι στον Κουμπέ.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Στα λίγο πιο σοβαρά τώρα…

Στον τελευταίο μας αγώνα και δυστυχώς για ακόμα μία φορά βιώσαμε κάτι που μας θλίβει και ταυτόχρονα μας εξοργίζει βαθύτατα, όχι μόνο ως ένας αθλητικός σύλλογος, αλλά και εν γένει ως άτομα αυτά καθεαυτά, μίας κοινωνίας που ζέχνει σε μεγάλο βαθμό. Είδαμε λοιπόν το διαιτητικό τρίο να αποτελείται από γυναίκες, οι οποίες καθ’ όλη τη διάρκεια του ματς, βρέθηκαν αντιμέτωπες με συνεχή επιθετικά, υποτιμητικά και σεξιστικά σχόλια, από πολλούς παίχτες της αντίπαλης ομάδας όπως και από ένα κομμάτι της κερκίδας της. Ο αγώνας εν τέλει ολοκληρώθηκε μετά από διάφορα ευτράπελα, παρόλο που κινδύνεψε να τιναχτεί στον αέρα ουκ ολίγες φορές ακριβώς λόγω αυτών τον ομοφοβικών συμπεριφορών. Το να μπούμε στη διαδικασία να αναφέρουμε τις ακριβείς εκφράσεις που ακούστηκαν εντός και εκτός γηπέδου, δεν θεωρούμε πως έχει κάποιο νόημα, ίσα ίσα κιόλας, αυτές οι αντιλήψεις μονάχα απέχθεια μας προκαλούν και δεν έχουμε καμία διάθεση να τις αναπαράγουμε. Από την άλλη ωστόσο, με αυτή την αφορμή μας δίνεται ξανά η ευκαιρία να πούμε λίγα λόγια για τον σεξισμό στον αθλητισμό.

Καταρχάς, θεωρούμε πως είναι γνωστή η πάγια μας θέση, πως οραματιζόμαστε ένα αθλητισμό, δίχως στείρο ανταγωνισμό στον οποίο οι βασικοί του στόχοι είναι η χαρά, η διασκέδαση και η απόλαυση του παιχνιδιού. Κατ’ επέκταση, για εμάς ένας τέτοιος αθλητισμός θα μπορούσε να λειτουργήσει κάλλιστα, κ χωρίς διαιτητές, αυστηρούς κανόνες και περιορισμούς. Κάτι το οποίο το διατρανώνουμε συχνά και μέσα από αντίστοιχα συνθήματα στην κερκίδα μας. Από κει και πέρα όμως, έχοντας κάνει μία συλλογική σύμβαση με τους εαυτούς μας και συμμετέχοντας σε ένα επίσημο πρωτάθλημα, έχουμε αποδεχτεί (έστω και προσωρινά!) κάποιες “προϋποθέσεις” ομαλής λειτουργίας. Πέρα από κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις που ανά καιρούς μας έχουν προβληματίσει έντονα και εμάς στο εσωτερικό μας, σεβόμαστε τον/την κάθε διαιτητή/τρια, προσπαθούμε να μην ασχολούμαστε μαζί του/της, δεν κάνουμε υποδείξεις, ούτε συμπεριφερόμαστε επιθετικά κατ’ οποιονδήποτε τρόπο και σε καμία περίπτωση. Αναγνωρίζουμε πως βρισκόμαστε στην τελευταία κατηγορία ενός τοπικού πρωταθλήματος, οπότε είναι λογικό να γίνονται συχνά λάθη, τα οποία στην συντριπτική πλειοψηφία είναι ανθρώπινο να προκύπτουν βάσει των αντίστοιχων ικανοτήτων. Σεβόμαστε παρ’ αυτά τη συγκεκριμένη επιλογή, του να εξασκεί κάποιος/α αυτήν την ασχολία, και δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε πως το βάρος που πέφτει πάνω σε αυτούς τους ανθρώπους, είναι πολλές φορές υπέρμετρο.

Περνώντας, στο προκείμενο λοιπόν, και συνεχίζοντας τον προηγούμενο συλλογισμό, αναφέρουμε πως σχεδόν σε όλους μας τους αγώνες στους οποίους υπήρξε γυναίκα εντός του διαιτητικού τρίο, γινόταν αποδέκτρια παρόμοιων συμπεριφορών. Να σχολιάσουμε επίσης πως ενώ η “γκρίνια” είναι κάτι που ουσιαστικά υπάρχει ανέκαθεν και συνοδεύει συχνά τα 90 λεπτά κάθε αγώνα, στις περιπτώσεις με γυναίκα διαιτήτρια, η ένταση μαζί με τα επιθετικά και υποτιμητικά σεξιστικά σχόλια, αυξάνονται σε εκθετικό βαθμό.

Ζούμε σε μία κοινωνία που η ομοφοβία διαπερνάει κάθε κομμάτι της, απ άκρη σ άκρη. Από τα δήθεν αθώα σεξιστικά σχόλια, στον δρόμο, την εργασία και παντού, μέχρι τις ειδήσεις για επιθέσεις σωματικής και ψυχολογικής βίας και διαρκών απειλών και τις συχνές γυναικοκτονίες, αυτές οι καταστάσεις έμφυλης καταπίεσης και καταναγκασμού, αποτελούν δυστυχώς καθημερινή πραγματικότητα. Ο αθλητισμός, αποτελώντας με έναν τρόπο καθρέφτη αυτής της κοινωνίας, θα ήταν οξύμωρο να είναι κάτι διαφορετικό και να έχει απεμπολήσει αυτού του είδους τις μισαλλόδοξες αντιλήψεις και πρακτικές. Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα λοιπόν, ούτε και ονειροβατούμε. Δεν μπορούμε ωστόσο να κάνουμε και τα στραβά μάτια. Κι αν στο εσωτερικό μας, μπορεί να έχουμε λύσει σε μεγάλο βαθμό αυτού του είδους τα ζητήματα, δεν είναι εκεί το επίδικο. Η δυσωδία αυτή μας προκαλεί κάθε ώρα και στιγμή. Γι’ αυτό ακριβώς συμμετέχουμε στο πρωτάθλημα. Για να δείξουμε πως υπάρχει κι άλλος δρόμος, αυτός της ισότητας και της ισοτιμίας, του σεβασμού στο άλλο και στο διαφορετικό, της αλληλεγγύης, κόντρα σε κάθε διαχωρισμό, βάσει φύλου, φυλής ή σεξουαλικών προτιμήσεων. Και όσο αυτές οι συμπεριφορές εξακολουθούν να συμβαίνουν εντός και εκτός γηπέδων, έχουμε μερίδιο ευθύνης όλ@ μας, όπως και αντίστοιχο καθήκον στο να τις σταματήσουμε και να τις στείλουμε μια για πάντα στο παρελθόν. Αυτό κάναμε, αυτό συνεχίζουμε τώρα, γι’ αυτό θα είμαστε εδώ και στο μέλλον, για όσο οι άσχημες συγκυρίες μας φέρνουν στο να ασχολούμαστε μαζί τους, και όχι με την χαρά και τη μαγεία του παιχνιδιού.

Σεξιστές πίσω στις τρύπες σας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *