Κατηγορίες
Τοπικό

Τοπικό: Εμπόδια και “πονοκέφαλοι” για τις ομάδες ενόψει της νέας χρονιάς!

Σημαντικά εμπόδια θα πρέπει να ξεπεράσουν τα ερασιτεχνικά σωματεία ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου. Οι αλλαγές που θα ισχύσουν είναι σημαντικές και οι ομάδες καλούνται να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να έχουν το δικαίωμα να αγνιστούν τη νέα σεζόν.

Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά στο θέμα του προπονητή. Σύμφωνα με τον νέο αθλητικό νόμο, στη β’ και στη γ’ τοπική κατηγορία οι ομάδες υποχρεούνται να δηλώσουν διπλωματούχο προπονητή με UEFA B’ με σύμβαση εργασίας κατατεθειμένη στην Εφορία, κάτι που δεν ήταν υποχρεωτικό μέχρι τώρα. Μια πολύ δύσκολη διαδικασία, κυρίως για τα σωματεία των μικρότερων ερασιτεχνικών κατηγοριών (αφού στην α’ τοπική κατηγορία αυτό ίσχυε) και ειδικά για τις περιφερειακές ομάδες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες οικονομικές δυσκολίες και προσπαθούν στην κυριολεξία με νύχια και με δόντια να διατηρηθούν επί των επάλξεων.

Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα των προπονητών γίνεται προσπάθεια από την ΕΠΟ προκειμένου να ισχύσει τουλάχιστον για τη γ’ κατηγορία, αν όχι και για τη β’, το δίπλωμα προπονητή UEFA C ή να δοθεί κάποια παράταση ή να βρεθεί άλλη λύση που να διευκολύνει την ομαλή προσαρμογή των ομάδων των μικρότερων κατηγοριών στα νέα δεδομένα.

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

Παράλληλα, τα σωματεία έχουν μπροστά τους και τον Γολγοθά της εγγραφής τους στο Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για το έτος 2024, αλλά και μία καινούρια υποχρέωση που αφορά στη δήλωση του ΑΜΚΑ όλων των ποδοσφαιριστών. Γι’ αυτές τις υποχρεώσεις θα πρέπει να σημειωθεί ότι δόθηκε παράταση μέχρι τέλος Αυγούστου, ωστόσο δεν παύει η διαδικασία συγκέντρωσης των στοιχείων να είναι επίπονη.

Σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ορισμένα σωματεία στη δύναμη της ΕΠΣΛ (και μάλιστα ιστορικά) που έχουν σοβαρές εκκρεμότητες σχετικά με το Μητρώο της ΓΓΑ και οι οποίες θα πρέπει να τακτοποιηθούν μέχρι το τέλος της προθεσμίας. Έτσι, η παράταση που δόθηκε μέχρι τέλος Αυγούστου τους δίνει τα χρονικά περιθώρια να τακτοποιήσουν τις όποιες εκκρεμότητες και να βάλουν οριστικό τέλος στην αγωνία σχετικά με τη συμμετοχή τους στα πρωταθλήματα τη νέα αγωνιστική σεζόν.

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόθεση της ΓΓΑ είναι να γίνουν διαγραφές σωματείων από τη δύναμη των ΕΠΣ, τα οποία βρίσκονται σε μακροχρόνια αγωνιστική απραξία. Αν μη τι άλλο μιλάμε για έναν σημαντικό αριθμό τέτοιων σωματείων και ως εκ τούτου αυτό είναι ένα θέμα που αναμένεται να απασχολήσει την ΕΠΣΛ στη Γ.Σ. του Αυγούστου.

Φυσικά μια τέτοια εξέλιξη θα είναι οδυνηρή, καθώς η επαναδραστηριοποίηση ενός σωματείου που βρισκόταν σε αγωνιστική απραξία έχει πολύ λιγότερο κόστος και απαιτεί μικρότερη διαδικασία από το να δημιουργηθεί ένα σωματείο από την αρχή, με νέο καταστατικό, ΑΦΜ και ό,τι άλλο απαιτείται.

ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

Φυσικά σε όλα τα παραπάνω υπάρχει η υποχρέωση των σωματείων να εναρμονίσουν το καταστατικό τους σύμφωνα με τον νέο Αθλητικό Νόμο, εάν δεν το έχουν κάνει μέχρι τώρα. Η προθεσμία λήγει τέλος του τρέχοντος μηνός, ενώ ακόμη δεν έχει ακουστεί κάτι για παράταση.

ΝΕΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Μέσα στον κυκεώνα των εξελίξεων υπάρχουν και κάποια αισιόδοξα μηνύματα που αφορούν σωματεία που θα κάνουν εκ νέου την εμφάνισή τους τη νέα αγωνιστική σεζόν. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Δολιχιακός, ο Παναγροτικός και μία ομάδα από τα Φάρσαλα, κυρίως σε επίπεδο ακαδημιών (δεν έχει αποφασιστεί η επωνυμία της), θα επιστρέψουν στην ενεργό δράση. Από κει και πέρα ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί τόσο από το Αρμένιο όσο και από τη Συκέα, αλλά δεν υπάρχει κάτι νεότερο (ίσως ο πακτωλός των δικαιολογητικών και η επίπονη διαδικασία που απαιτείται να τα άφησε υπό σκέψη).

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

Σε ό,τι αφορά τα πρωταθλήματα της νέας αγωνιστικής περιόδου, ο βασικός πυλώνας που θα καθορίσει τις εξελίξεις θα είναι ο αριθμός των ομάδων που θα δηλώσουν συμμετοχή. Πάντως, το θέμα είναι ότι ακούγεται έντονα πως για την επόμενη σεζόν (ήτοι 2025-26) αναμένεται μείωση των ομάδων σε α’ και β’ τοπική κατηγορία, προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικά τα πρωταθλήματα και να ανέβει η ανταγωνιστικότητα και η ποιότητά τους, καθώς κατά γενική ομολογία το αγωνιστικό επίπεδο του τοπικού ποδοσφαίρου στον νομό έχει πέσει αισθητά.

Πηγή: eleftheria

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *