Κατηγορίες
Basket Corner

Β’ Εθνική μπάσκετ – Φανάρια: Οι προτάσεις τους για την επανεκκίνηση

Τα Φανάρια Νάξου έστειλαν επιστολή στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, προτείνοντας -μεταξύ άλλων- να γίνει υποχρεωτική η ασφάλιση των παικτών που αγωνίζονται στις εθνικές κατηγορίες.

Το θέμα της ασφάλισης των παικτών θίγουν τα Φανάρια Νάξου στην επιστολή που συνέταξαν και έστειλαν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συγκεκριμένα, προτείνουν να θεσμοθετηθεί με νόμο του κράτους, η υποχρεωτική καθημερινή δίωρη ασφάλιση όλων όσοι αγωνίζονται και προπονούν στα πρωταθλήματα Α2, Β’-Γ’ Εθνικής και είναι πάνω από 18 ετών.

Ο σύλλογος της Νάξου ζητάει επίσης -μεταξύ άλλων- από την Πολιτεία να καλύψει τα έξοδα που απαιτούνται για τους αγώνες (τεστ covid-19, διαιτητές, γραμματεία), στην περίπτωση που αρχίσουν πάλι τα πρωταθλήματα.

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:

«Το Δ.Σ του ΑΠ.Α.Σ. Νάξου «Τα Φανάρια», παρακολουθώντας τις εξελίξεις στον χώρο του Αθλητισμού, νιώθει την ανάγκη να εκφράσει τις απόψεις του για το σήμερα και το αύριο της καλαθοσφαίρισης.

Αρχικά, σεβόμενοι τα αιτήματα των αθλητών και των προπονητών για άμεση επανέναρξη των πρωταθλημάτων, έχουμε να παραθέσουμε τα εξής:

Για να θεωρείται ένα σωματείο υγιές – κατά την άποψή μας πάντα – πρέπει να μην εξαρτάται από τις προθέσεις και την «τσέπη» ενός ή λίγων διοικούντων. Πρέπει να έχει τη δυνατότητα, μέσω των δραστηριοτήτων του, να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων του, ώστε να συνεχίσει να προσφέρει στην κοινωνία την οποία ανήκει, ανεξαρτήτως των παραγόντων που το διοικούν.

Οι δραστηριότητες αυτές δεν μπορεί να είναι άλλες εκτός από τις Ακαδημίες του, το χορηγικό του πρόγραμμα, τα εισιτήρια των αγώνων του και τα τυχόν τηλεοπτικά έσοδα. Σε αυτά συνεπικουρούν η συνδρομή των Δήμων, των Περιφερειών, της κεντρικής Πολιτείας και, αν υπάρχει η δυνατότητα, τα ίδια κεφάλαια των μελών του Δ.Σ του.

Το σωματείο μας, κατάφερε να εφαρμόσει την παραπάνω λογική, με αποτέλεσμα να καλύψει ένα ποσοστό των εξόδων του, κοντά στο 50%, από το χορηγικό του πρόγραμμα, αποδεικνύοντας ότι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας από την οποία προέρχεται. Γι’ αυτό το λόγο – θεωρούμε – ήρθαν και οι επιτυχίες των τελευταίων χρόνων.

Όπως εύκολα γίνεται κατανοητό μετά την επιβολή των μέτρων, για την προστασία της δημόσιας υγείας, τα χορηγικά προγράμματα «πάγωσαν» μαζί με την οικονομία. Επίσης, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι η οικονομική ζημιά των επιχειρήσεων είναι πιθανό να μην επιτρέψει την συνέχισή τους. Τέλος, όσα έσοδα αναφέρονταν σε διαφήμιση 8 μηνών, εξορισμού μειώνονται ανάλογα με τον χρόνο που θα προσφέρουμε τη διαφήμιση.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι οποιαδήποτε συνέχιση των πρωταθλημάτων θα βασιστεί σε νέα δεδομένα.

Η πολιτεία πρέπει να συμβάλει σε αυτή καλύπτοντας, τουλάχιστον, τα τεστ COVID-19 που χρειάζονται για την επανεκκίνηση και το κόστος της διαιτησίας και γραμματείας των αγώνων.

Τα μέλη του Δ.Σ κρίνουν σκόπιμο να σημειώσουν, ότι το άθλημα της καλαθοσφαίρισης μπορεί να διδαχθεί από την τραγική κατάσταση που βιώνουμε, ώστε να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος.

Προτείνουμε, λοιπόν, να θεσμοθετηθεί, με νόμο του κράτους, η υποχρεωτική καθημερινή (6 μέρες την εβδομάδα) δίωρη ασφάλιση όλων όσων αγωνίζονται και προπονούν στα πρωταθλήματα Γ’, Β’ & Α’ 2 Εθνικής Κατηγορίας και είναι πάνω από 18 ετών.

Θεωρούμε ότι αυτό το μέτρο θα αποτελέσει τον καταλύτη εξυγίανσης των ανωτέρω πρωταθλημάτων. Αρχικά, θα εξασφαλίσει ιατρική περίθαλψη σε περίπτωση τραυματισμού (και όχι μόνο) όλων των αθλητών. Θα τους εξασφαλίσει ένσημα, ώστε να μην πρέπει να ξεκινούν από το μηδέν στα 35 ή στα 40 που σταματούν τον αθλητισμό (ισχύει και για τους προπονητές). Θα τους δώσει το δικαίωμα να διεκδικήσουν όσα προβλέπει η σύμβασή τους σε περίπτωση που το σωματείο δεν είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του (ισχύει και για τους προπονητές). Τέλος, τα σωματεία που θα συμμετέχουν στα παραπάνω πρωταθλήματα, θα πρέπει, για να ασφαλίσουν τους αθλητές και προπονητές τους, να έχουν ασφαλιστική ενημερότητα, κάτι που θα αποτελεί εχέγγυο της αξιοπιστίας τους.

Αν ίσχυε αυτό ήδη, θα μπορούσαν οι αθλητές και οι προπονητές να παίρνουν τα 534 ευρώ της αναστολής, όλο το διάστημα που έχει επιβληθεί η διακοπή.

Στην παραπάνω πρόταση, προσθέτουμε, ότι όσοι αθλητές ή προπονητές είναι ήδη ασφαλισμένοι, λόγω παράλληλης δραστηριότητας, θα μπορούν να δηλώνονται στο roster ή το stuff κάθε ομάδας, αρκεί η τελευταία να προσκομίζει τα απαραίτητα έγγραφα ισχύος της ασφάλειάς τους.

Με λίγα λόγια, η πολιτεία πρέπει να εξασφαλίσει ότι όσοι εμπλέκονται σε έναν αγώνα πρέπει να είναι με τον ένα ή τον άλλον τρόπο ασφαλισμένοι.

Κλείνουμε την πρότασή μας, αναφέροντας ότι η πολιτεία με τη θεσμοθέτηση του παραπάνω μέτρου θα μπορούσε να προβλέψει την ύπαρξη ειδικής κατηγορίας ενσήμων (χαμηλότερου κόστους) για τα αθλητικά σωματεία, ώστε να διευκολύνει τη μετάβαση από το ένα στάδιο στο άλλο. Προτρέπουμε όλους τους αθλητές και προπονητές να διεκδικήσουν, με όλες τους τις δυνάμεις, το δικαίωμά τους στην ασφαλισμένη ενασχόληση με αυτό που αγαπάμε όλοι, το μπάσκετ.

Με τιμή το Δ.Σ του ΑΠ.Α.Σ. Νάξου «Τα Φανάρια».